Ann-Marie Körling ny läsambassadör

Anne-Marie Körling har utsetts till läsambassadör för åren 2015–2017. Hon är lärare i svenska, författare och föreläsare. Redan år 2006 fick hon Svensklärarpriset och för Svensklärarens läsare är hon ett välbekant namn då hon under flera år skrev spalten ”Körling frågar”.

Som Läsambassadör vill hon nå utanför cirkeln av redan frälsta läsare och hon vill också betona lusten att läsa. Själv säger hon att hon var en ”trotsläsare” som barn.

– Jag var en trotsläsare, fanns det något som jag inte skulle läsa gjorde jag det. I böckerna sökte jag äventyret och svar på funderingar om livet, döden och sådant som jag inte vågade fråga andra om.

Så här motiverar juryn till Läsambassadör valet:

”Anne-Marie Körling imponerar med sitt målmedvetna arbete att locka barn och unga att läsa. Med stort hjärta, engagemang och entusiasm för hon ut sitt budskap. Hon talar om läsning som mänsklig rättighet. Med gedigna kunskaper och lång erfarenhet från skolan lotsar hon nya läsare in i böckernas värld. Hon väcker tankar och tänjer gränser. Alltid med en bok i fickan skapar hon läsmiljöer på oväntade platser och håller samtalet om litteraturen levande”.

Det finns mer informationen på Kulturrådets hemsidaAnn-Marie Körling ny läsambassadör

Relaterat