Det nordiska klassrummet

Den 22 november 2019 var det dags för konferensen Det Nordiske Klasserum på Nordatlantens Brygge i Köpenhamn. Det är en konferens som årligen anordnas av Nordspråk och Nordiske Sprogpiloter med syfte att inspirera och ge deltagarna en inblick i aktuella utvecklingsområden. Årets konferens hade temat nordisk didaktik.

Först ut var Erik Skyum Nielsen lektor vid Köpenhamns universitet. Han talade om ”Litteraturen i nabosprogsdidaktikken” och vi fick bland annat insyn i hur svårt det kan vara att översätta en text från ett språk till ett annat. Han gav exempel från Tomas Tranströmers dikt ”Hemåt” (Sanningsbarriären 1978), en dikt som vid första anblick kan verka rätt så enkel.

”Ett telefonsamtal rann ut i natten och glittrade på
Landsbygden och i förstäderna.
Efteråt sov jag oroligt i hotellsängen.
Jag liknade nålen i en kompas som orienteringslöparen bär genom skogen med bultande hjärta.”

Men hur översätter man ordet landsbygden för att få samma innebörd som på svenska? Och hur gör man med ett ord som orienteringslöparen om man i ett land knappt håller på med orientering?

Nordiska Rådets litteraturpris

Därefter var det Lisa Vandborgs tur. Hon är chefredaktör på Litteratursiden.dk och gav oss en grundlig genomgång av de olika litterära verk som varit nominerade till Nordiska Rådets litteraturpris 2019. 

Sedan var det dags för Yair Sapir, lektor vid Högskolan Kristianstad. Han höll en föreläsning om språkförhållanden i Norden och utgick från fyra olika perspektiv – maktperspektivet, det genetiska perspektivet, det språksociologiska perspektivet och det språktypologiska perspektivet. 

Sista passet innan lunch höll Kristoffer Høy Sidenius i. Han är rektor för Gribskov Gymnasium och berättade om en ny gymnasieutbildning kallad Nordatlantisk gymnasieklass. Det är en treårig utbildning som genomförs i Danmark, på Färöarna, Island och Grönland. 

Nordiska ljudberättelser

Efter lunch fortsatte Anne Sofie Kluge Hedegaard, festivalproducent av Köpenhamns Radiobiograf. Hon berättade om nordiska ljudberättelser och vi fick lyssna på flera olika. En som stannade kvar lite extra hos mig var Kvinden på Isen (läs gärna vidare http://jennypawendes.blogspot.com/2019/11/kvinden-pa-isen.html).

Därefter var det workshop vid fem olika stationer. Deltagarna kunde välja att delta i tre av dem. Jag höll i en, ”Læs og tal om skønlitteratur med udgangspunkt i læsning af digitale værker”. I denna fick deltagarna läsa Ett halvt ark papper och därefter genomföra ett boksamtal i miniformat.

Sist ut var Anna Helga Hannesdóttir, lektor vid Göteborgs universitet och Gitte Mose, lektor vid Universitetet i Oslo. De presenterade ”Undervisning i Nordens språk vid högre lärosäten i Norden – status 2019”. 

Under dagen bjöds deltagarna även på musik genom ”Det gror i nord” presenterad av projektledaren Lone Wernblad. ”Det gror i nord” är ett projekt som utforskar Nordens identitet, kultur och historia genom kreativa läroprocesser.

Av: Jenny Edvardsson

Relaterat