under_webbOm hösten, när stora Bokmässan har stängt sina grindar, funderar jag på vad som hittills är typiskt eller en ny trend i årets bokutgivning för barn och ungdomar.

1: 2016 är ett toppenår för facklitteratur (till exempel många böcker om rymden).
2: Fler feelgoodskräckböcker än tidigare.
3: Svensk ungdomsbok är suverän. Om det vill jag berätta i nästa nummer.
4: Starka berättelser för barn/unga om hur det känns att vara född i fel kropp. Huvudpersonerna (ofta berättare) är transsexuella i George av Alex Gino (Lilla Piratförlaget), Det är jag som är Mickan av Malin Nilsson och Vanessa López (Vombat), Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld (R&S), deckaren Skarven av Sara Lövestam (Lilla Piratförlaget) och Om jag var din tjej av Meredith Russ (Levander Lif). Det är fem viktiga böcker.
5: Mest trendigt: Dikten lever år 2016. Poeten Lennart Hellsing har lämnat oss och är oändligt saknad – men poesin, den flyger!

I det torra gräset, 

Tätt intill varann. 

Nu går vi ut i skogen 

Och går vilse lite grann!

För vilken ålder passar en enkel stämningsfylld vers med slutrim?
En dikt som den här – en naturdikt som är en kärleksdikt som är en existentiell dikt – passar för varje människa med öppet sinne i vilken ålder som helst. Väldigt bra passar den som högläsning när ett äldre barn (kanske en tonåring) läser högt för ett yngre barn.

Jag läste dikten nyss högt för mig själv, blev berörd och bestämde mig för att lära mig själv och några barn de här fyra raderna utantill. By heart. I hjärtat.
Konstnären Lena Sjöberg har skrivit verserna som ingår i Under ett rabarberblad: verser för människor och djur (R&S). Det är en ljuvlig diktsamling. I bild och text handlar det om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Och om träskor och en borttappad vante.

I Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0-100 år (Natur & Kultur) har de uppfinningsrika systrarna Emma och Lisen Adbåge delat på både text och bild på ett halsbrytande härligt vis. Här finns, sida vid sida, ensamhetstankar och prutthumor, ljuvligheter och fräckheter – och rimmen är fiffigt finurliga.

Djur som Smygeln, Vadfisken, Eskaloppen och Calansetten träffar man väl inte på så ofta. Inte heller Idedjur som inte vill lämna drömvärlden, Kakaker som vill göra allt tillsammans eller Daglingen som tror att ingen älskar honom.
Men i den lekfulla bildboken Djur som ingen sett utom vi (Berghs) av Ulf Stark och Linda Bondestam får man träffa både dem och tungviktaren Klumpantropus.
Och kanske sig själv…

Poeten Lotta Olsson och konstnären Olof Landström har med Mitt bland stjärnor (Lilla Piratförlaget) skapat ett märkligt universum för barn i alla åldrar. Dråpligt och djupsinnigt berättar de i sköna rim, allitterationer och dova akvareller om ett fantastiskt filosofiskt rymdäventyr. Alltifrån Big Bang till nu.

Vi – i mörka rymden bor vi.

Somligt vet vi, mycket tror vi.

Allt som föds är alltid först

Allas värld är alltid störst.

Min favorit bland årets rimbilderböcker/högläsningsböcker är ändå Elmer kock (Berghs), den första av Ulf Starks och Lotta Geffenblads Elmer-böcker. Sverige är ju numera fyllt av unga mästerkockar och jag är säker på att de vill få läsa, lyssna på, titta i, skratta åt fler Elmerböcker när de nu får lära känna stjärnkocken och restaurangägaren = den rultige lillgrabben Elmer med stilig kockmössa på skulten.

– VI VILL HA MER! ropar Elmers ivriga gäster och kräver (i Ulf Starks dråpliga verser) biffar, kotletter, äppelkompotter, fiskpinnar, korvar…  En del matgäster är poliser, präster, turister, cyklister och rapande boxare. Andra är frusna tiggare.
Och tro det eller ej: Elmer blir kunglig hovleverantör!

Vilken fantasiglädje i rimmen, i de vingliga perspektiven och i de fräckt färgstarka bilderna.
Elmer – liten kock med stort socialt patos. Och schvung är det både i dikter och i bilder!

Musik och poesi bjuds i Lotta Olssons och Charlotte Ramels Livet är nu (BonnierCarlsen). Tio av de korta och långa vardagligt trivsamma  dikterna – som handlar om tillvaron för en liten familj plus en katt – är  tonsatta av Jojje Wadenius på en CD-skiva.

Dikter är ofta utmärkta texter när man vill samtala om det som är viktigt. Den flitige och populäre Mårten Melins sjunde diktsamling Att vara eller inte vara – dikter om dig  9-12 år (R&S) handlar om häxor, prinsessor, planeter, vänskap och skilsmässor. Just sådant som man funderar över som mittemellanstor tweenie.

Prosalyrik när den är som allra bäst – brukar älskas av både lässtarka och lässvaga ungdomar. En mycket originell och fascinerande prosalyrisk berättelse för ungdomar är Vi är en av Sarah Crossan, i översättning AV Lina Erkelius ( Wahlströms). Titeln får sin förklaring i handlingen – boken handlar om siamesiska tvillingar.

Barbro Lindgrens dikter från trettio produktiva år är en lika given bok i skolbiblioteket som det är självklart att Samlade dikter av Bodil Malmsten (Albert Bonniers) blir flitigt använd av den lärare som läser lyrik tillsammans med tonåringar.

Och äntligen finns nu Svensk poesi (Albert Bonnier) där Daniel Möller och Niklas Schiöler har samlat 650 dikter (många av kvinnliga poeter) från de senaste 1 500 åren – från runorna till Athena Farrokhzad.

Vad saknas det i lyrikutgivningen 2016?
Jo, det saknas en tonårspoesisamling – en bok med dikter som angår tonåringar, dikter och låttexter från många länder. Alltså: Ett uppdaterat och läslockande mellanting av den sedan länge slutsålda Orden brinner i hjärnan och allas vår älskade En Bok För Alla-antologi från 1989: Kärlek och uppror. Hoppas förlagen läser detta!

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat