En älskad allkonstnär

LENNART HELLSING 1919 – 2015

I 70 år har Lennart Hellsing – denne sensuelle rimsmed – i hundratals allkonstverk bjudit oss på respektlös akrobatisk ordglädje och svindlande överraskningar. Alltid i nära samverkan med Nordens skickligaste konstnärer och musiker.

”Barns bästa leksaker är ord”, sade Lennart Hellsing och så fick läsande, lyssnande, sjungande barn frossa i bullerljud, vokalklanger och krångliga, lustfyllda tungvrickningsord.

För barn publicerade poeten Hellsing, inspirerad av engelska nonsensverser, sina första absurdistiska dikter i bilderboken från 1945, Katten blåser i silverhorn. Två år senare kom Nyfiken i en strut – öppnar du den så tittar han ut. I den finns favoriter som ”Krakel Spektakel” och ”Herr Gurka”. Keramikern Stig Lindberg illustrerade i lätt surrealistisk stil och sångläraren Knut Brodin fick verserna att jazza.

Vad har INTE Lennart Hellsing diktat om i sina hundratals underfundiga verser? Ja, det skulle vara små gulliga blommor då. För annars han har generöst försett oss med versbilderböcker om det mesta: Rusiga sjörövare, döda bagare, kråkor, moster Ester som älskar fester, Shakespearefigurer, ägg och bildade bananer.

I Sjörövarbok samarbetade Lennart Hellsing med den danske konstnären Poul Ströyer. Här är den ekvilibristiske ordlekaren i högform:

Kapten Kniven kom på given

Kapten Bliss fick en triss.

Kapten Rader han fick spader

Kapten Tusch fick en flush!

Poul Ströyers burleska humor har berikat flera av Lennart Hellsings böcker, till exempel Boken om Bagar Bengtsson. En makaber bok om död och begravning som ungar i flera generationer har gillat – men inte alltid ungarnas vuxna.

Tonsättaren Georg Riedel har satt sprittande musik till många Hellsingverser – jag är särskilt förtjust i den som handlar om bananernas intressanta själsliv.

– – –

In i det sista har Lennart Hellsing diktat. Lagom till 95-årsdagen 2014 gav han tillsammans med konstnären Fibben Hald ut versboken Skor:

O skor, av mina tio tår bebodda,

nu deras väl och ve åt er är anförtrodda.

Nu får vi roa oss utan diktaren med den låga rösten, den vänliga blicken och den sprakande fantasin. Vi får sjunga och dansa utan Lennart Hellsing som lyste upp tillvaron i eleganta orangea och gröna kostymer och språkliga fyrverkerier.

Lena Kjersén Edman

Relaterat