Den riktiga solen
Peimaneh Mollazehi
Lilla Piratförlaget

Författaren Peimaneh Mollazehi är född i det hårt drabbade Baluchistan i sydöstra Iran och arbetar nu som gymnasielärare i Sverige. Alla i hennes familj är hotade av den islamiska regimen i Iran, vilket har gjort det omöjligt för henne att resa tillbaka till sitt hemland. 

Hennes debutbok Den riktiga solen är ingen självbiografi men en viktig, lättillgänglig och spännande bok för mellanåldern. Och allt som händer i boken skulle kunna vara sant. Tyvärr. 

Jagberättaren är tolv-årige Salman med bakgrund i Iran och han är på toppengott humör när han i början av berättelsen sitter och drömmer i sitt svenska klassrum. För äntligen – äntligen – ska också Salman få göra det som nästan alla hans kompisar redan har gjort.
Få flyga! Få bo på hotell! Åka på charterresa! Sola i Spanien! Salmans mamma har redan handlat solkräm med fett bra skydd så att sonen inte ska bränna sig ”i den riktiga solen”.
Men sommarlovsplanerna blir aldrig verklighet. Det blir en resa för familjen – men inte till Spaniens heta stränder. 

För det kommer etttelefonsamtal till Salmans pappa som förändrar allt. Salmans faster, som är änka efter en upprorsman, behöver sin brors stöd – så Salman och hans rädda föräldrar (politiska flyktingar) – avstår från Spaniensemestern för att hjälpa Salmans faster och kusinerna. 

Det blir en resa till ett farligt (och fascinerande) land. En dag kommer polisen hem till Salmans faster. Den person de iranska poliserna söker och hämtar är fasterns bror – Salmans pappa.

Denna nutidsberättelse, den kommer att få läsare i Salmans ålder. Men jag vill också rekommendera Den riktiga solen till tonåringar. En samtalsbok!

Lena KJersén Edman

Relaterat