Anna Arvidsson
Ordbrodösen
Rabén & Sjögren 2017

Anna Arvidsson har berättat att inspiration till sin magisk-realistiska thriller Ordbrodösen (Rabén&Sjögren) har hon hämtat från resor på Irland, från gamla fotografier och av minnena av farmor som hade arbetat hårt och av mormor som broderade så vackert.

En ordbrodös är en kvinna som kan skriva sina ord på allt: på papper, på tyg, på sin egen arm. I modern tid fungerar kraften för en ordbrodös också digitalt – via chatt och SMS. Kvinnorna (och enbart kvinnorna) i en Värmlandssläkt har genom sekler gjort sig kända för sin magiska förmåga att kunna styra andra människors tankar och handlingar med skrivna uppmaningar. Denna kraft har gått i arv från mor till dotter och en ordbrodös får absolut inte ha några bröder.

Den föräldralösa Alba Vinter tog för givet att hon, när hon fyllde arton år, skulle få samma ordkraft som mamman och före henne mormor. Så blev det inte. Det fanns någon som var beredd att döda för att erövra brodöskraften från Alba.

Ordbrodösen  är uppbyggd som en skräckfilm. Här finns dunkla hemligheter och illasinnade släktingar.  Men här finns också:
Ordets makt.

Mats Berggren
Din syster måste dö
Opal 2017

Filmiskt berättad är också Mats Berggrens gripande nutidsroman Min syster måste dö (Opal). Vi får här lära känna den sköra och hårt hållna kurdiska tonårsflickan Evin, hennes osäkre storebror Khabat och syskonens föräldrar i förorten Alsta.

En viktig person är också den somaliske rapparen Abdi. Honom känner vi igen från Mats Berggrens tidigare bok Onsdag kväll strax före sju. För mindre än ett år hände något fruktansvärt i hans liv: Abdis vän Daniel mördades då av en gemensam vän till dem bägge. Abdi har sedan dess haft svår ångest. Han tycker att han har utnyttjat tragedin med Daniels död när han skrev om mordet i den raplåt som blev en hit och gjorde honom till en kändis.

När Evin och Abdi nu förälskar sig i varandra måste Evin, ändå mer än tidigare, ljuga för sina föräldrar om vad hon gör och vem hon träffar. Och på vems sida ska Khabat ställa sig; på sin systers eller sina föräldrars? Khabat lider. Evin lider. Alla lider.

Titeln Min syster måste dö avslöjar att Khabat ställs inför en familjekonflikt som handlar om hederskultur, om liv, om död.
Mer berättar jag inte.

Med stor respekt blandad med intensiv medkänsla, ja sorg, har författaren Mats Berggren skrivit sin hittills alla starkaste bok.

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat