FwebbStefan Casta och Emma Tinnert
Min fjärilsbok
Opal 2014

En liten kille på en skärgårdsö beundrade de vackra fjärilarna, samlade dem i en fjärilshåv och lärde sig deras namn och vanor. Tomas Tranströmer hette han, den hängivne amatörentomologen. Inte anade lille Tomas på Runmarö fjärilarnas betydelse för hans kommande framtid som världsberömd poet.

I den ljuvligt betagande skönheten Min fjärilsbok (Opal) berättar Stefan Casta och biologen/konstnären Emma Tinnert om fakta kring Sveriges 16 vanligaste och mest vidunderliga fjärilar. Det är hur enkelt som helst – och hur märkvärdigt som helst. Tänk att fjärilar har funnits i 200 miljoner år!

Vi får lära oss fjärilsord som ”nektar” och ”snabel”. Och vi får veta att rapsfjärilen är den vanligaste fjärilen, att nässelfjärilen blir mörkare och mörkare ju längre norrut man kommer och att blåvingar faktiskt liknar små förskolebarn. De tycker också om att sova i grupp.

Jag önskar att vi alla barn, ungdomar och vuxna ska göra som pojken Tomas för längesedan. Att vi rustar oss med bok och håv. Och ger oss ut på fjärilsäventyr.

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Nästa artikel

Jazzig bilderbok

Relaterat