”Jag brukar börja med ett höstprat”

Lillemor Karlsson är en av pristagarna till Svenska Akademiens svensklärarpris 2022. Hon lär känna sina elever genom att lyssna på deras ”höstprat” och älskar litteraturvetenskap.

Hur känns det att få priset?
– Jag känner mig hedrad, stolt och ödmjuk när jag ser vilka svensklärare som fått priset tidigare.

Vad är just du duktig på i din lärarvardag?
– Det är svårt att svara på men kanske att inspirera och motivera mina elever. Jag tycker alltid att mina ämnen är de mest intressanta så engagemanget är starkt och jag vill tro att det har betydelse.

Vilken del av svenskämnet gillar du mest?
– Jag tycker det är så mångfacetterat ämne, jag har ett stort litteraturintresse i botten och läser mycket. Att arbeta med retorik är också viktigt. Att våga tala offentligt säga sin mening, hålla tal, kunna argumentera och diskutera. Pennan är mäktigare än svärdet sägs det, så skrivande är även det viktigt att kunna behärska. Ibland har jag skrivandekurs på min skola och det är alltid berikande att se elever utveckla sitt skrivande. Som sagt svenskämnet är fantastiskt och passar utmärkt med mitt andra ämne som är historia.

Om du får ge ett tips till dina svensklärarkollegor – vad skulle det vara?
– Mitt tips är att försöka lära känna sin klass så snabbt du kan, en bra relation lägger grunden för så mycket. Jag brukar börja med ett ”höstprat”. Vi startar med att lyssna på ett sommarprat och sedan skriver eleverna ett eget höstprat på cirka 5–10 minuter där de berättar något om sig själva. Det kan vara ett fritidsintresse en resa eller vad de vill att jag ska veta. Mitt enda krav är att det är sanning. Den här uppgiften är en favorit för mig. Jag får i lugn och ro lyssna till varje enskild elevs berättelse och lär känna dem lite bättre. Jag tror jag hittade den här uppgiften i en lärobok för många år sedan.

Hur får du elever att läsa?
– Jag brukar försöka skapa ett intresse för romanen eller novellen som de ska läsa. Ibland tar jag vägen förbi skolbiblioteket och tar med mig några böcker in i klassrummet och ger boktips. Jag samarbetar ofta och gärna med skolbibliotekarien.

Vad läser du med eleverna?
– Några favoritböcker är Så har jag det nu, Meg Rosoff, är en bra första bok på gymnasiet. Förvandlingen, Franz Kafka, och Candide, Voltaire, är bra böcker för att de är korta och absurda vilket gör läsningsupplevelsen annorlunda och utmanande. Tredjeårselever läser jag gärna Störst av allt, Malin Persson Giolito, eftersom den utspelar sig precis innan studenten och har så bra diskussionsfrågor som fångar eleverna. Lyrikläsning har jag alltid tid för, gärna Gustav Fröding, Dan Andersson, Karin Boye och Erik Axel Karlfeldt.

OM Lillemor Karlsson

Jobbar på: Martin Koch-gymnasiet Hedemora. Förstelärare på gymnasiet undervisar alla tre årskurserna i svenska och historia.
Ålder: 58 år.
Familj: Gift, två söner och fyra barnbarn.
Gillar: Djur och natur, läsa och umgås med nära och kära.
Duktig på: Fotografera och  spela kort.

Enikö Arnell-Szurkos

Följande svensklärare får Svenska Akademiens svensklärarpris 2022 – här kan du läsa alla intervjuer!

Relaterat