”Jag har alltid gillat sagoläsning”

Gunilla Lundström är en av pristagarna till Svenska Akademiens svensklärarpris 2022. Hon läser ofta upp böcker högt för eleverna och gillar att prata om bilderna till sagor.

Grattis! Hur känns det att få priset?
– Vi är förstås jätteglada över att priset hamnade hos oss! Det känns ärofyllt och stort, samtidigt som vi egentligen inte förstått hur stort och unikt det är att få detta pris. När vi jobbade med läsprojekten var vi flera som var delaktiga och vi tycker att alla borde få ta del av utmärkelsen.

Vad är du särskilt bra på i din lärarvardag?
– Eftersom jag arbetat i många år med barn så känner jag en stor säkerhet när det gäller bemötandet av barn och föräldrar. Jag är ”inlyssnande” och sprider ett lugn omkring mig. 

Om du fick ge ett tips till dina kolleger, vilket skulle det vara?
– Böcker för 6-9 åringar är ofta inte så långa. Jag läser ganska ofta upp de böckerna för eleverna så att de som har svårt för att läsa får en förförståelse och kan lättare läsa den på egen hand. Ofta efter bibliotekariens bokprat då alla är så lässugna!

Hur motiverar du eleverna till läsning?
– I åk 1 har vi en ganska stor uppsättning av småböcker med lite text och passande bilder i stigande svårighetsgrad. Först läser de tyst för sig själv och sen högt för en vuxen eller en klasskompis. Sen bockar de av varje bok i ett avprickningssystem, vilket fungerar som en ”belöning”. Efter några böcker på samma svårighetsgrad avancerar de och får börja läsa nästa steg i svårighet. 

Vad läser du med eleverna?
– Jag har alltid gillat sagoläsning och att prata mycket om bilderna i sagorna. Under årens lopp har jag lärt mig att ställa bättre frågor till texterna och bilderna som gör att behållningen av läsandet blir större och mycket mer lärorikt.

OM Gunilla Lundström

Jobbar på: Böle skola, Piteå kommun
Undervisar: åk 1–3, just nu åk 3.
Ort: Lillpite, Piteå 
Ålder: 56 år
Familj: Min man Per, två vuxna barn och tre underbara barnbarn.
Gillar att: Umgås med familjen, fixa och dona med stugan, lyssna på musik.
Duktig på: Musikquiz.

Enikö Arnell-Szurkos

Följande svensklärare får Svenska Akademiens svensklärarpris 2022 – här kan du läsa alla intervjuer!

Relaterat