someldwebbSara Lövestam
Som eld
Lilla Piratförlaget 2015

Är den mångsidiga författaren Sara Lövestams första ungdomsroman Som eld (Lilla Piratförlaget) en “komma-ut-bok”? Författaren (känd bland annat för sin bok om kärleken till grammatiken)  har själv svarat på den frågan:

– Vi kan inte komma ifrån att karaktärerna bryter mot normen, men jag skulle vilja säga att det är en kärleksbok. Det jag gillar att skriva om betraktas inte som norm. Jag skulle gärna vilja förändra världen och samhället via mina böcker.

Berättelsen om tonåringarna Anna och Lollo är en skildring av klassklyftor. Och en skildring av kärlek som doftar eld.

Det var sommar, de hade just gått ut nian och de kände inte alls varandra när de kom till ön med samma skärgårdsbåt. För den taniga och fattiga Anna från Rågsved med en pappa som är både fysiskt och psykiskt vindbiten är ön den plats där hon känner sig trygg och hemma. Det lilla ellösa rucklet på Sländö har hennes pappa byggt själv och han har skrivit över det på Anna för att inte Kronofogden ska ta det ifrån dem.

Lollo kommer från Stockholm city där hon går i inneplugget. Hon och hennes familj ska spendera en del av sommaren i sitt nyköpta 14-miljonershus på ön och i sina glassiga båtar – resten av lovet ska de softa i Spanien.

Ja, det blir erotik. Kärlek. Rå och tunnhudad kärlek. Trots vinterkylan utanför fönstret gör Sara Lövestams bok Som eld mig varm. Sommarvarm. Och språkvarm.

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.