vad-gor-man-inte-webbMaja Hjertzell
Vad gör man inte
Gilla Böcker (2015)

Maja Hjertzells sjätte och allra märkvärdigaste bok – ungdomsromanen Vad gör man inte – är en varsamt berättad klaustrofobisk rysare. De sjuttonåriga tvillingarna Karoline och Anders vägrar att åka bil med storasyster Sanna eftersom hon kör som en dåre. Sanna är fartvild och otålig och dämpar sin ångest genom höghastighet i tillvaron och genom att ligga med omöjliga killar. Om man kan säga att Karoline förväxlar trygghet med självutplåning och att Anders förväxlar glömska med alkohol så kan man också säga att Sanna förväxlar liv med ligg.

I intrigen finns ett akvarium, ett gevär, en död farsa, alkohol, fängelse, våld, en hund, en sommarsjö, stunder av ömhet. I bakgrunden finns en fruktansvärd familjehistoria som alla överlevande förtränger – var och en på sitt sätt. Handlingen utspelas under en enda dag. En het sommardag i augusti.
Vad gör man inte är ett ödesdrama som utspelas i svensk glesbygd och familjen som står i centrum tillhör alla prekariatet – de är samhällets olycksbarn. Maja Hjertzells nya väl komponerade bok är svensk country noir.

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat