9789172217324webbStefan Estby (red)
En lektion för livet
En bok för alla 2015

En bok för alla kan man lita på. Det som ges ut där är alltid läsvärt och bär kvalitetsstämpel. Ibland är det romaner, andra gånger antologier. För ett antal år sedan kom till exempel antologin Läslust, om författares olika läsupplevelser. En bok att läsa högt ur på Världslitteraturens dag. Och så nu, En lektion för livet, en antologi med texter skrivna av lärare som berättar om sin profession och olika möten i vardagen.

Mycket kan sägas om vårt yrke och görs så också dagligen, i press och samhällsliv. Läraren bör liksom svinga sitt trollkarlspö för att simsalabim ska uppstå, som en snabb lösning på allehanda samhällsproblem. Ett svårt arbete att begripa och bemästra.

I denna mycket läsvärda antologi kommer lärarna själva till tals, som författare. Berättelserna är välredigerade, väl sammanställda och läsningen flyter. Man följer med i en ström av röster, i en gemensam berättelse om skolan, då och nu. En skön, litterär läsning.

En lärare blickar tillbaka på sitt omväxlande yrkesliv, en annan avslöjar sin ursprungliga rädsla för barn i grupp och en tredje lärare återkommer med flera korta, brännande texter. Det är kort prosa, blandat med talande poesi. Det är hjärtgripande möten, som varje lärare kan känna igen sig i. Just så här är det att vara lärare, omöjligt och vackert på en och samma gång.

Själv hade jag velat berätta om ”min klass”, där jag kunde 15 av 30 telefonnummer utantill och som jag gjorde en särskild pärm för. Där fanns bland andra den begåvade eleven Johan, som jag i åttan mötte i hemundervisning och senare körde över bron, till fastlandets gymnasieskola. Han lämnade nyligen jordelivet, alldeles för ung.

Vissa av bokens kommentarer fastnar: ”Jag tyckte att du verkade fett tråkig i början, men det är du ju inte.”… ”Du är den bästa läraren jag har haft”. Förtroenden: ”Jag skriver på svenska fast du är min engelsklärare. Det hände nåt i helgen. Nåt hemskt. På en fest. Nu vet alla…”. Och jag fäller en tår tillsammans med eleven Linus som tänker att han inget kan om matte, men som sen klarar det nationella provet. Så den erfarne manlige lärare som slänger in sin kvinnliga lärarkandidat i verklighetens käftar: ”Det här gänget kommer att antingen slita dig i stycken eller äta ur din hand. Det beror på dig. Vi har fem minuter på oss och det här ska du gå igenom på lektionen.”

Denna antologi bör absolut intressera fler än bara lärare. Likaväl som vi gärna läser om författares första skriv- eller läsupplevelse, torde dessa välskrivna texter kunna locka till läsning. För när allt kommer omkring, har vi ju alla gått i skolan, eller hur? Då är det kanske dags att förstå hur lärarna inte bara står ut, utan faktiskt även drivs av kärlek till sitt yrke.

Men för att respekteras, krävs nog att vi likt förskolläraren i boken säger att vi arbetar ”med personlig utveckling och livslångt lärande”, ”leder en grupp människors lärande i fenologi” eller ”ansvarar för ett projekt där unga människor forskar om rymden”. Ett riktigt seriöst yrke, alltså.

Maria Bergh

Maria Bergh är lärare på Böskolan i Göteborg

Relaterat