Minns ni Kalle och chokladfabriken? Det finns väl ingen barnboksförfattare som samtidigt är så moraliserande och så “full i fanken” som den egensinnige Roald Dahl. Men när denne engelska skräckförfattares chokladbok med ruggiga teckningar av Quentin Blake äntligen kom ut på svenska för mer än fyrtio år sedan blev boken surt mottagen av vuxna recensenter och bibliotekarier (medan barn i hela världen, då som nu, skrattade, ryste och myste.) Det var först skådespelaren Ernst-Hugo Järegård som – långt senare – med sin geniala blandning av frustande hängivenhet och komisk distans lyckades med konststycket att i en tv-show lyfta fram humorn i intrig och språk i Kalle-boken. Så att också vi motsträviga vuxna äntligen fattade det roliga.

Nästan ett halvt sekel har gått sedan danske Ole Lund Kierkegaards Gummi-Tarzan var en lika stor favorit bland mellanåldersbarn som Harry Potter är idag. Fortfarande lånas denna svartkomiska bok (som handlar om den mobbade pojken Ivan som får sin revansch) flitigt ut på skolbiblioteken. Kierkegaard använder jovialisk humor och absurd Charlie Chaplin-slapstickshumor för att avslöja Ivans kompisars illdåd och Ivans pappas elakhet mot sin son. Vilket genialt litterärt grepp!

Populära skrattböcker idag (särskilt bland pojkar) är Dav Pilkeus lättlästa och knäppt galna serie Kapten Kalsong. Eller Dagbok för alla mina fans och de andra humorsuccéerna av amerikanen Jeff Kinney, berättelserna om killen Gregs pinsamma bravader. I Sverige lockar Siri Spont och Jonna Björnstjerna många barn till fniss och skratt med Emres handbok – här finns liknande knäppa streckgubbeillustrationer och handstilstypsnitt som i Dagbok för alla mina fans. Den nioårige pojken Emre skulle vilja ha en kompis. Därför blir han störtglad när Örner, som har börjat i hans klass, blir en vän. Men den omöjlige Örner råkar hela tiden ut för galna katastrofer – och det blir väldigt nervöst för Emre och hur kul som helst för läsaren.

Kompisarna Ruben och Movits går i sjätte klass. De gillar rymden och science fiction men nu ska de vara skådespelare i Romeo och Julia. Detta fastän Movits, som ska spela Romeo, har svår scenskräck. Inte undra på att Johan Rundbergs fartfyllda bok heter just Knockad Romeo. 

Den populära författaren Ingelin Angerborn bjuder på pirrig kärlek och tokig humor i sin och Jenny Karlssons många böcker om Viking, Viktor och Vilma i den superhemliga klubben ”Klant & Kompani”. Den sjätte fristående delen heter Kalaskatastrofen.

Håll i er nu för knasigt läskiga är två bokåldringar. Mordlystna mormor i Petter Lidbecks suveräna Mördarmormor och gamle farfar, spitfirepiloten från andra världskriget, i Farfar på rymmen, skapad av David Walliams (vars humor här påminner om Roald Dahls).

Girl power bjuder Eva Susso och Moa Eriksson på i den charmiga 8 saker du aldrig skulle våga. Fyra flickkompisar i nian har alltid varit “de ordentliga”. Knappt har de ens hånglat. Pinsamt. Men nu får det vara slut på detta. De fyra bestämmer sig för åtta utmaningar, att göra sådant som de egentligen inte vågar. Som att köpa kondomer. Och sju bragder till. Men det som först var en lek blir allt farligare…

Den osäkre tönten Emanuel Kant, som går i nian, hamnar i märkliga situationer. Som när han har bjudit hem coola snyggingen Bianchi och hela daten blir en flopp – särskilt som Emanuel i sitt rum har synnerligen o-coola nallegardiner. Komikern Åsa Asptjärns debutbok om Emanuel heter Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Fortsättning finns, som tur är, för läsaren får inte nog av tönterierna och tokerierna.

Den femtonåriga förortstjejen Mirre är huvudperson i Hata Gustavsberg, debutanten Agnes Lindströms rappt berättade roman för unga vuxna. Mirre väntar på att något ska hända. Kanske, tänker hon, måste hon fixa det själv. Så därför chockar Mirre en homofob i släkten (och sig själv) när de tre orden på en släktträff slinker ur hennes mun: “Jag är lesbisk”. När sedan Mirre, uppjagad, skriver på kaklet på skoltoaletten: “Mirre i 9 A är en flata” kommer det ett svar. Någon har skrivit: “Vem bryr sig?”  – Ja, hur vet man egentligen vilken sexualitet man har? Med humorn, allvaret och den känsliga personskildringen i Hata Gustavsberg blir faktiskt Agnes Lindström en svensk motsvarighet till John Green, mästaren i ungdomsboksgenren.

Missa inte heller den streetsmarte sextonåringen och to-be-vegetarianen  Magnus Chase, son till asaguden Frej. Hjälten Magnus och hans vänner utsätts för hemska strapatser till havs då de ska överlista guden Loke och överleva världens undergång i Ragnarök. Hejdundrande fart är det i bästsäljaren Rick Riordans torrhumoristiska och asaspännande äventyr Magnus Chase: De dödas skepp. Häng med!

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat