Med en hygglig kille som huvudperson

Rätt ofta hör jag önskemålet från svensklärare: En ungdomsbok med en pojke som huvudperson. Som inte är en buse, utan en vanlig hygglig kille. Nu finns boken. I En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall är Isak en av berättarna. Den andra är Fanny.    
Som sina  föräldrars enda barn är Isak bortskämd. Och även om han ibland tycker att hans ordentliga föräldrar är småtrista är hans liv rätt perfekt! Isak, som går i årskurs ett har kompistrygghet i bästisen. Dessutom ett gäng att hänga med och snart ska gänget dra till Åre på påsklovet.

Men … så händer detta som vänder upp-och-ner på trygghet och tillit. Isak råkar läsa ett papper som hade hamnat utanför skrivbordshurtsen på pappans kontor. Bekräftelsen på faderskap: Isak har en tre år äldre halvsyster som heter Fanny. Sviken av båda föräldrarna – ingen har någonsin antytt att Fanny finns – blir Isak både förvirrad och arg. Han förstår att om han inte hade hittat faderskapsbeviset hade föräldrarna fortsatt att tiga om Fannys existens.

20-åriga Fanny jobbar (osäkert) som telefonsupporter, är dumpad av killen och delar sedan en kort tid tillbaka boende med sin rätt störiga kompis. Det är knepigt att vara varken barn eller riktigt vuxen – Fanny vet inte vad hon ska göra av sitt liv. Hon famlar.

Ida Ömalm Ronvall vågar diskutera ämnen som många tonåringar har erfarenhet av. Att känna sig sviken. Att inte veta vad man ska göra av sitt liv. Så här berömde BTJs recensent ungdomsromanen En hemlig syster:  ”En bok med starkt driv, intressant och utforskande intrig, mästerligt skildrade relationer och personporträtt”. Jag håller med. Och vill lägga till: En härlig samtalsbok!

Lena Kjersén Edman

Relaterat