I-begynnelsen-var-Bob-FRAMSIDA-RGBwebbMeg Rosoff
I begynnelsen var Bob
Lilla Piratförlaget 2016

Meg Rosoff
Den jag var
Lilla Piratförlaget 2016

Jag har alltid varit för stor, för klumpig, för gapig, för bråkig, för tjock – jag har alltid varit fel. Ganska lik vildsvinen i bilderboken “Meet Wild Boars”. Och under så många år har jag försökt att bli mindre, tystare, snällare, lugnare, Mindre arg!
Det var först när jag började skriva som jag fick möjlighet att vara mig själv.

Den som så ärligt – och med ett soligt leende – berättar om sig själv är den sextioåriga författaren Meg Rosoff. Det gjorde hon i maj 2016 när hon kom till Stockholm för att ta emot ALMA-priset, världens finaste litterära utmärkelse till en författare av barn- eller ungdomsböcker.

Den-jag-var-FRAMSIDA-RGBwebbBland det Meg Rosoff uppskattade allra mest under Stockholmsvistelsen var att besöka Hjulsta skola, där de har för vana att läsa ALMA-pristagarnas böcker. I år hade sjuorna i Hjulsta läst Meg Rosoffs Meet Wild Boars och niorna Så har jag det nu (How I Live Now).

På tolv år har Meg Rosoff författat åtta ungdomsböcker, tre bilderböcker samt en roman för vuxna som heter Jonathan bortom all kontroll (Jonathan Unleashed). I den boken får Jonathan tröst från sina hundar då han vantrivs på reklambyrån, flickvännen vill gifta sig med någon mer karriärsugen och livet mest är pyton.

Ingen bok av Meg Rosoff är den andra lik i stil och ämne – utom i ett avseende: De som är centralgestalter i hennes berättarvärld funderar över sin identitet och söker efter mening i en tillvaro som besynnerlig och ibland rent bisarr. Den fråga som ligger under flera av berättelserna är: Vad händer om…? (Vad händer om man förlorar allt man älskar i ett krig? Vad händer om man lurar ödet? Vad händer om babyn som ett ungt par får visar sig vara en älgkalv? Vad händer om Gud är en slarvig tonårskille?) Och om författaren Rosoff står på någons sida – ja, då är det på de udda människornas sida.

Debutboken Så har jag det nu (How I Live Now) kom 2004. Det är en så djup och rik bok – en dystopi med krigs- och flyktingtema, en vänskapsskildring och en kärleksroman. Den anorektiska femtonåringen Daisy flyttar från New York till sin moster och sina okända kusiner i England. Hon njuter av deras härliga trädgård och av englandssläkten, ja, hon förälskar sig rentav i den yngre kusinen Edmond. Men så bryter ett tredje världskrig ut. England ockuperas och trygghetsbubblan runt Daisy slits sönder. Men på något sätt kan hon och Edmond, när kriget skiljer dem, ändå hålla telepatisk kontakt med varandra.

När man läser Så har jag det nu går tankarna till Enid Blytons fem-böcker, till Den hemliga trädgården av Francis Hodgson Burnett och till de sista sidorna i Charlotte Brontës Jane Eyre. Tonåringarna i Hjulsta var ivriga att diskutera med varandra om sådant som de funderade på. Kunde verkligen Daisy och Edmund läsa varandras tankar då kriget skilde de bägge åt i sex år? Finns det något övernaturligt?

Året därpå, 2005, kom den illustrerade barnboken Meet Wild Boars som Meg Rosoff har skapat tillsammans med konstnären Sophie Blackall. De två har också gjort Jumpy Jack & Googily samt Wild Boars Cook.  Ingen av dessa är ännu översatt till svenska.

Meg Rosoff berättade för sjuorna i Hjulsta att hon och hennes dotter tillsammans hade hittat på Meet Wild Boars – historien om de fyra vilda och knasiga vildsvinen som klipper tånaglarna i sängen och badar i toaletten. Här, liksom ofta i Meg Rosoffs berättelser, avstår författaren från att i slutet knyta ihop berättelsen med en snäll sensmoral.

En tänk-om-bok är Justin Case (Just In Case). Femtonårige David blir livrädd när hans  ettåriga lillebror nästan råkar ut för en olycka. Kan det finnas ett öde som vill familjen och honom själv ont – och hur kan den famlande David i så fall lura ödet? Kan han göra det genom att byta stil och byta namnet David till namnet Justin? Just in case…

Tillvaron är ofta svår för Justin. Men han skulle känna sig mer ensam ifall han inte hade sin greyhound, en fantasihund som förenar honom med de människor som också kan “se” hunden.

I den underbara ungdomsromanen Den jag var (What I Was) – som har vissa likheter med Peter Pohls Janne min vän – berättar en gammal man minnen från 1960-talet då han var en utflippad och olycklig sextonårig elev på en internatskola i östra England och en sommar upplevde en sällsam vänskap med en yngre pojke som bodde i ett skjul på stranden. Ett möte som förändrade allt.

Den hejdlöst galna boken I begynnelsen var Bob (There Is No Dog) från 2011 chockade den kristna högern i USA och Storbritannien. En bok för ordälskare och för den som gillar det absurda. Bokens ursprungstitel är en ordlek för om man läser ordet “Dog” baklänges så blir det ju “God” –  på svenska: “Gud”.

Gud som heter Bob är berättelsens protagonist. Bob är en slö, slackig och kåt tonårskille som vill vila efter det att han på sex dagar slarvligt har skapat världen på en planet som hans mamma hade vunnit i poker. Vad händer med planeten då en sådan knäpp Gud blir vansinnigt kär?

Det helknasiga tonårsdramat och kortromanen Älgbarnet (Vaamoose/Moose Baby) handlar om sjuttonåriga Jess och hennes pojkvän som tänker klara av den svåra prövningen att bli föräldrar redan som tonåringar. Kom an bara! Men bebisen Jess föder är en 10-kilos älgkalv…

Picture me gone från 2013, som är något av en filosofisk pusseldeckare, kommer ut på svenska år 2017. Den är min Megfavorit. Meg Rosoff har berättat att hon i bokens porträtt av den tolvåriga mästerdetektivflickan Mila har inspirerats av mästerdetektiven i tv-serien “Sherlock”. Den hypersensibla Mila, som litet hundlikt kan läsa av andra människors känslor, har hängt med sin pappa på en underlig resa där de söker efter pappans försvunne kollega och bäste vän. Vilken romankomposition, vilken djup psykologisk kunskap, vilken thrillerspänning, vilket språk! Tala om coming-of-age – bättre är så här kan det inte bli!

Mef Rosoff är född 1956 i Boston, USA. Hon flyttade  till England där hon arbetade på (och vantrivdes) på olika reklambyråer – tills hon fick sparken. Hon är, tycker jag, en av de allra främsta nutida crossoverförfattarna som överskrider genrer, köns- och ålderskategorier. Precis som det står i ALMA-juryns motivering talar Meg Rosoffs böcker “till både känsla och intellekt på en gnistrande prosa”. Läs!

Lena Kjersén Edman

Relaterat