Nordspråks planeringsmöte

Nordspråk hade sitt årliga planeringsmöte den 20-23 april på det nyrenoverade Hanaholmen utanför Helsingfors. Med på mötet fanns representanter från modersmålsföreningarna/ämneslärarföreningarna i Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island. Även några redaktörer från ämneslärarföreningarnas tidskrifter fanns representerade.

Det var en intensiv helg med mycket på programmet. Arbetsgrupperna arbetade med sommarkursen 2017 på Grönland: Nordiske identiteter? Identitetsdannelse mellem periferi og centrum, septemberkursen 2017 i Stockholm: Barnlitteratur som kan öppna oss mot världen samt novemberkonferensen 2017 utanför Köpenhamn: Det Nordiske Klasserum.

En arbetsgrupp arbetade med sommarkursen 2018 som kommer att hållas i Helsingfors. Två arbetsgrupper jobbade även med projektet 100 Nord och ett projekt om ungdomskultur i de nordiska länderna.

På fredag kväll hade vi bastu och nordisk hygge där vi delade med oss av olika litteraturtips. På lördag eftermiddag besökte vi utställningen ”Come to Finland” som med reseaffischens hjälp berättade historien om Finland, både som resmål och som land. Utställningen visade reklamens och den grafiska formgivningens utveckling från 1851 till 1960-talet. På kvällen besökte vi Svenska teatern och såg pjäsen Tove. I pjäsen fick vi följa författaren och bildkonstnären Tove Jansson från 1940-talet till 1970-talet där hon kämpade för att göra sig fri och oberoende.

Sofia Cederberg Jansson