Alaska
Anna Woltz
Lilla piratförlaget

I somras hade jag besök av elvaårige Finn som hade bestämt sig för att ingen bok som jag försöker pådyvla honom som nöjesläsning var just det – ett nöje.
 Jag mutade då med Magnumglass om han läste. (Ja, jag erkänner.) Boken jag föreslog var Alaska av den holländska författaren Anna Woltz, översättning av Olov Hyllenmark.. Då lade Finn sig på magen på en klippa. Och började slicka glass. Och läsa. Koncentrerad, Tyst. 

Han sträckläste hela boken. Och då har Finn ändå inte hund! 

Den rörande och humoristiska- och oförutsägbara – kapitelboken Alaska är berättelsen om den svårt epilepsisjuke pojken Sven, den sorgsna flickan Parker och den unga assistanshunden/terapihunden Alaska som båda Sven och Parker behöver. På olika sätt. 

Sven (som egentligen inte är en stor hundvän) behöver Alaska för att överhuvudtaget överleva. Den skickliga hunden kan förvarna Sven i tid så att han slipper dråsa i golvet när han får ett anfall.

Och Parker, hon var denna kloka hunds första ägare. Alaskas matte som älskade sin hund,.
Men, eftersom Parkers bror blivit allergisk, har hon nu förlorat sitt livs stora kärlek = Alaska. Till sin klasskamrat Sven. 

Frågan är: Vem av de två ska nu få Alaska? Vem ska förlora Alaska?
Parker?
 Sven?
Lösningen på detta problem blir att Alaska själv får välja vem han ska stanna hos. Parker eller Sven.

Det finns mycket att samtala om med elvaåringar som har läst mellanåldersboken Alaska!
.(PS. Kanske kommer någon lärare här att tänka på dramatiken i Brechtpjäsen ”Den kaukasiska kritcirkeln”… Ja, det finns likheter.)

Lena Kjersén Edman 

Relaterat