verbwebbSara Lövestam
Grejen med verb
Piratförlaget 2014

Ibland har man lyckan att ramla över böcker som spränger gränser. Sara Lövestams bok Grejen med verb är en sådan. Det räcker med att titta på omslaget för att förstå att detta är något utöver det vanliga. På en grön bakgrund med något slags tapetmönster från 1970-talet simmar en svarttecknad flodhäst med en pickande fågel på ryggen. Bokens titel står på sniskan, härsan och tvärsan. Vad är detta? En barnbok? En grammatikbok? En krönikesamling? Efter läsningen konstaterar jag något förvånad att jag just läst en bok som handlar om att kategorisera och beskriva ordklassen verb, men som själv inte går att stoppa in i en litterär genre. Klart är dock att det är en bok skriven med kärlek. Om ordklassen verb. Av en författare som njuter av språket, och som vill förmedla detta på olika vis.

Boken bjuder följaktligen på en bred och klurigt välmatad skildring av ordklassen verb. Vad sägs om kapitel som ”Om påven fick bestämma vem verben skulle ligga med” och ”Den sedelärande sagan om hur imperfekt blev preteritum”?  Hela boken kryllar av dessa underfundiga och fenomenalt skojiga sätt att förklara verb.

Lövestam kryddar med exempel,
existentiella grubblerier och originella infall. Associationerna är hämningslösa, fullkomligt oblyga och galet roliga – de träffar mitt i prick.Lövestam säger att hon började fundera på grammatik långt innan en vuxen talade om för henne att den fanns. I sitt yrkesliv som Sfi-lärare har hon fortsatt att grubbla över varför språket beter sig som det gör och hur man på ett tydligt sätt förklarar språkets logik. För svenskläraren finns därför rikliga exempel att använda i den egna undervisningen. Här jämförs presens och preteritum med Clark Kent och Stålmannen, här finns roliga historier och skojiga ord att lägga till sin vokabulär, till exempel verbkorv. Här finns till och med språkhistoriska referenser, då Lövestam förklarar varför vi och pepparkaksgubbarna envisas med att sjunga ”Vi komma, vi komma”, ett resonemang som landar i Gustav Vasas bibel.

Lövestam skrotar resolut den välkända Blinka-lilla-stjärnan-melodin ”Verb är något man kan göra, läsa, skriva, se och höra” och lanserar istället sin egen icke-lika-trallvänliga, men mer sanningsenliga ramsa: ”Verb är ord som byter form, om man ändrar dem från nutid till dåtid. Förutom ett verb som inte alls byter form.” Grejen med verb är en bok för dem som älskar språk. Ska man komma med någon invändning är det kanske just detta, att den trots sina goda föresatser att frälsa ändå kräver att läsaren i viss mån redan kan en del grunder om grammatik för att kunna njuta fullt ut. Som komplement till en vanlig, torrt förklarande grammatikbok fyller den definitivt sin funktion. En liknande bok i grammatik har nämligen aldrig funnits, och kommer bara att finnas om Lövestam skriver en till, vilket jag hoppas att hon gör. Det finns ju fler ordklasser än verb!

Madeleine Ellvin

Madeleine Ellvin är ordförande i Stockholms lokalförening av Svenklärarföreningen.

Konstnären och författaren Pija Lindenbaums nya bilderbok handlar om ett vackert gult tyg med röda...