Rapport från ”Tala ditt eget språk och förstå de andras”

Årets sommarkurs i Nordspråks regi var förlagd till Gotlands Tofta mellan den 27 och 31 juli. Vi var 31 lärare från de nordiska länderna som deltog i denna inspirerande och intressanta kurs under fem dagar.

Per-Gunnar Werkelin, tidigare lärare och rektor på Gotland, gav oss en inblick i Gotlands historia ur flera perspektiv redan den första eftermiddagen. En underfundig blandning av fakta och myter serverades oss på ett lättsamt sätt och vi blev än mer nyfikna på den kommande utflyktsdagen senare under veckan.

Morgonen därpå föreläste Solveig Malmsten, fil.dr. i svenska språket och till vardags lärare vid Högskolan i Dalarna, om de nordiska språkens släktskap. Hon gav oss mer nyanserade bilder av det språkträd som vi så ofta använder i undervisningen och visade även på aktuella tendenser i färöiskan, som är hennes specialområde. En av dem är att färöiskans böjningssystem reduceras till skillnad från isländskan som behåller sitt. Vi fick också höra henne läsa och tala såväl fornisländska som modern färöiska.

På eftermiddagen bytte vi inriktning och hade dramaövningar med Vigdis Jakobsdóttir, teaterregissör från Island. Att kommunicera såväl med som utan språk och på olika språk visade sig vara en utmaning och stundvis väldigt roligt. Man kan väl säga att vi blev påminda om kursens tema, som var ”Tala ditt eget språk och förstå de andras”.

Kvällens utflykt gick till Roma klosterruin där vi fick avnjuta Shakespeares ”Lika för lika” (Measure for Measure) under en behaglig sommarkväll. Trots ett intensivt program under dagen blev  pjäsen en riktig energiinjektion. Glada och upprymda åkte vi tillbaka till Toftagården i den gotländska sommarnatten.

Fredagen ägnades åt en heldagsutflykt. Vår guide Ulla-Britt Jansson, blixtinkallad på grund av sjukdom, klarade sitt uppdrag galant. Hon tog oss till Lummelundagrottorna, Gotlands högsta rauk Jungfrun och Lickershamn. Där fick vi en härlig sallad som Toftagården hade skickat med bussen och vi åt och sjöng tillsammans. Sedan styrde vi kosan inåt ön och besökte Elinghem ödekyrka och Lärbro kyrka. Gotland hade över 100 kyrkor och 92 av dem finns fortfarande kvar. De vittnar om hur rikt Gotland var under den tidiga medeltiden. Fortfarande finns en fantastisk akustik kvar i dessa byggnader.

Sen eftermiddag anlände vi till Visby där vår busschaufför Peter tog oss med på en busstur innanför ringmuren! Vi höll andan men Peters skicklighet som chaufför gick inte att ta miste på. I Almedalen mötte Per-Gunnar Werkelin oss igen och vi gjorde en stadsvandring i stadens gränder och torg. Sedan tog vi oss vidare till Länsmuseet  och  kvällen avslutades med en härlig trerättersmiddag på Munkkällaren.

Den trötthet vi eventuellt kände morgonen därpå försvann snabbt då vi lyssnat på Jolin Slotte och Anna Anu Viik som båda föreläste med en smittande entusiasm och energi. Jolin Slotte, finlandssvensk  författare, anknöt till debatten om skönlitteraturens nytta i Sverige. Litteraturen ger ju också läsupplevelser som man inte absolut inte får glömma, framhöll hon. Det är något som också genomsyrar hennes arbete när hon skriver om romaner till lättläst litteratur för vuxna. Denna speciella teknik fick vi deltagare också pröva på. Anna Anu Viik berättade om sitt arbete som modersmålslärare i finska på Gotland och de speciella utmaningar hon möter. Hon hade tidigare även arbetat som klasslärare på öns södra delar och med en finsk lärarutbildning i bagaget kunde hon ge oss intressanta inblickar från sina olika lärarroller.

Sista punkten på vårt gedigna program hölls på danska. Torben Mundbjerg, lärarutbildare på Professionshøjskolen i Köpenhamn, lät oss pröva kommunikationsövningar med aktörer och observatörer. Observatören i varje grupp fick sedan ge deltagarna respons utifrån ett antal faktorer som denna hade lagt märke till i samtalet. Förutom en metod att lära ut konstruktiv samtalsteknik fick vi som svenska deltagare en bra träning i danska.

Kursavslutning firades med ett gille på Toftagården där vi bjöds på flera medeltida rätter. Vi inledde med kajp, en underbart god soppa på vild purjolök, därefter en buffé med kött och rotfrukter och avslutningen toppades med gotländsk saffranspannkaka. Underhållningen stod ”Bysen” för som berättade historier och läste dikter på gutamål. Vi svenskar förstod det mesta.

Sist men inte minst vill vi rikta ett stort tack till våra kursledare, Kristina Magnér och Tiinaliisa Granholm, som med sin värme och humor skapade  en så god stämning på Toftagården där vi hade vår förplägnad.

Birgitta Danielsson, lärare på Mimers hus gymnasium i Kungälv

Relaterat