BwebbMwebbÅsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Bjäran
Bonnier Carlsen 2015

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Mylingen
Bonnier Carlsen 2015

Grymt läskiga saker hände fordomdags på Gripsholms slott, det vet vi ju – men också i nutid hotar faror i idyllen Mariefred. Deckardrottningen Åsa Larsson i samarbete med författaren Ingela Korsell och urskicklige skräcktecknaren Henrik Jonsson fortsätter att skrämmas.
Bjäran och Mylingen (Bonnier Carlsen) heter del 3 och del 4 i trions urbanfantasy-serie Pax som i sin helhet kommer att bestå av tio delar.
När förra delen slutade hade de faderlösa bröderna Alrik och Viggo, de bägge utvalda, kämpat mot en fruktansvärd grim. Alrik  blev svårt skadad. Han överlevde, men allt blir nu bara värre. Och värre.

“Bjäran” och “Mylingen” är (som mycket i Paxböckerna) hämtade från nordisk folktro. En bjära är ett redskap som häxor använder sig av. En myling är en gengångare av ett odöpt nyfött barn som det barnets mor har mördat och  gömt – och därför vill mylingen hämnas.

Hur läbbiga bjäror och mylingar – och, så småningom, en svarthäxa – kommer in i Mariefred och i Alriks och Viggos och läsarens liv, det ska jag förstås inte avslöja. Böckerna är tänkta för mellanåldersbarn och äldre – för dem som törs. Ibland är spänningen nästan outhärdlig.
Många har jämfört Paxserien med “Cirkeln” och med utländska succéserier i samma genre. Det här är världsklass. Jag vet inte vad det är som imponerar mest. Kanske är det samspelet mellan den gastkramande texten och Henrik Jonssons suggestiva serieliknande bilder. Kanske är det kontrasten mellan alla underligheter i  den magiska världen och den känsliga  psykologin i författarnas skildring av brödernas tillvaro hos de hyggliga fosterföräldrarna, hos de excentriska äldre vännerna i det hemliga biblioteket och i den  ofta grymma skolgårdsmiljön.

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Föregående artikel

Krigsbarn på flykt

Relaterat