”Brinner för alla elevers rätt till god utbildning”

Svenskläraren presenterar de fyra pristagarna av Svenska Akademins svensklärarpris 2021 här på webben, och med längre artiklar i nästa nummer av tidningen. Näst på tur att svara på frågor är Åsa Wedberg, Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

1. Hur känns det att få priset?
– Jag är fortfarande helt överrumplad av det här beskedet. Jag är mycket hedrad, men äran tillfaller egentligen hela det fantastiska svenskämneslaget på min skola. Jag har under en ganska lång tid haft förmånen att anföra denna kreativa och engagerade grupp lärare.

2. Vad är just du duktig på?
– Svår fråga, men jag ger mig aldrig och lyckas nog med att få elever att tro på att de kan utvecklas vidare oavsett utgångspunkt. Det kan vara knepigt både med elever som har ett skralt bagage och med elever som gör toppresultat. I skolan ska alla elever utvecklas, inte visa vad de redan kan.

3. Varför blev du svensklärare? 
– På min tid läste vi ofta först intressanta ämnen på universitetet och därefter beslutade vi oss i vilken riktning vi skulle gå. Jag tog ett lärarvikariat och fattade därefter beslutet. Det jag brinner för är allas rätt till en god utbildning. Det är en demokratisk rättighet och den måste vi värna på alla vis.

4. Vad är ditt favoritområde inom svenskämnet?
– Läsutveckling och litteratur, retorik och skrivande. Jag kan inte välja. Bäst är när undervisningen blir en levande helhet här.

5. Vilka förutsättningar krävs för att kunna vara en bra lärare?
– Kunskap och erfarenhet och i tredje hand resurser förstås. Det finns inga genvägar om du ska nå verklig utveckling.

Enikö Arnell-Szurkos

OM ÅSA WEDBERG
Skola: Sven Eriksonsgymnasiet. Jag undervisar årskurs 1-3 i svenska, filosofi, psykologi och retorik.
Ort: Borås
Ålder: 65
Familj: Man och tre vuxna barn
Oväntad talang: Att hantera alpackor

Mer om Åsa Wedberg och de andra tre pristagarna, samt deras bästa tips till svensklärare, kan du läsa i nästa nummer av tidningen Svenskläraren. Får att få den i brevlådan behöver du vara medlem i Svensklärarföreningen. Det kan du bli direkt genom att klicka här.

Relaterat