Det är någonting med tiden…

JO, DET ÄR NÅGONTING med tiden så här i slutet av ett år och början på ett nytt. Den räcker liksom aldrig till. Precis som alla andra år prioriterar jag förstås arbetet och familjen. Sådant som helt enkelt inte kan plockas ur schemat. Det blir fullt ändå och dagarna rusar fram. Men så en dag kommer en oväntad inbjudan till en julfest på en tidningsredaktion med gamla kolleger och jag tänker att det vore så roligt att gå. Ändå är jag nära att avboka dagen innan, hinner ju egentligen inte. Till sist hastar jag iväg trots allt, med lite pandemityngda, osäkra steg.
Orkar man, vågar man?

PÅ DET LILLA julminglet råkar jag på en kär gammal kollega och träffar några nya. 
Plötsligt där, mitt i glöggen och julgodiset, inträffar något som jag inser att jag länge saknat. Tiden står nästan still en stund. Det finns plats för det lugnare, reflekterande samtalet. Vi pratar om våra yrkesval och arbetsvillkor. Om våra bakgrunder och våra föräldrars bakgrunder, och hur dessa påverkat vilka vi är idag. Vi pratar om vår bransch och hur vi kan stötta varandra kollegor emellan. Precis som för lärare finns det en del att önska för journalisters arbetsförhållanden på många håll.

Tidningen Svenskläraren är färdig för tryck när jag går iväg, bara ledaren kvar att skriva. Den ska handla om forskning, tänker jag, finns ju så mycket intressant innehåll i tidningen att referera till. Men när jag är tillbaka är det annat som pockar på. Jag vill skriva om tiden. Om hur viktigt det är att sno lite av den ibland. Att få den att sakta ner. Allt det är ju en förutsättning för forskning, reflektion, eftertanke och även för läsning. 

I NÄSTA NUMMER av Svenskläraren finns nämligen en del fördjupande läsning, men också möjlighet till möten med andra lärare och kolleger. De delar generöst med sig av sina tips och råd, tankar och drömmar. De som forskar drivs ofta av en stark vilja att utveckla yrket, att få fram relevant kunskap för att förbättra vardagen för alla svensklärare. Ge dem gärna lite av din tid!

Enikö Arnell-Szurkos
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat