Created PDF

Created PDF

Torgny Karnstedt
Mannen som gick ut och kom in
Karnstedts Förlag 2014

Ända sedan antiken finns det belagt att äldre generationer klagar på ungdomar. De är lata och ointresserade av det mesta samt tänker mest på att roa sig – företrädesvis med hjälp av sex och droger. I våra dagar ringer larmrapporterna som aldrig tidigare: Nu kan ungdomar varken läsa eller skriva heller.

Det finns dock, som tur är, skolpersonal som trivs med sitt yrke och lever sitt yrkesliv tillsammans med dessa djupt okunniga individer som kallas barn och ungdomar. Vem vet, ibland kanske de lär sig något, de unga och de något äldre. Ibland får de besök av författare som kan ha som huvudsyssla att åka runt i skolorna i landet och träffa skolelever. Bokskrivandet ger mycket blygsamma inkomster som inte går att försörja sig på.

En av de mest erfarna skolbesökarna är författaren Torgny Karnstedt. I över trettio år har han åkt land och rike runt och stått inför åtskilliga skolklasser, helst med motvilliga och ointresserade elever. Han har vid sina besök genomfört små skrivövningar tillsammans med eleverna och av någon anledning har han sparat allt som de skrivit, enligt egen uppgift i ett tiotal svarta plastsäckar.

Om han till sist tyckt detta material var skrymmande eller om familjen varit kritisk går han inte in på i sitt förord till boken Mannen som gick ut och kom in. Istället påstår han att han började läsa texterna under senaste EM i fotboll (!) och blev så intresserad att fotbollsintresset svalnade och tillfälligtvis försvann.

Kort sagt: innehållet i säckarna blev en bok innehållande ett urval av elevernas skrivarmöda, allt sorterat i 22 avdelningar som till exempel handlar om början och slut, sinnesförnimmelser, tystnad och slutsatser. Ordning och reda. Man får betrakta denna bok som en inspirerande och rolig uppslagsbok, ungefär som en samling aforismer att glädjas åt och fundera på. Särskilt rolig för oss som är skolfolk. Det finns hundratals exempel på dessa nästan 200 sidor.

Här kommer några exempel. En elev skrev så här: “Jag kände ett lugn och jag kände igen mig själv. Styrka och kraft.”

En annan var mindre positiv: “Jag vill bara hem och sätta mig framför datorn och slippa detta jävla helvete.”

Ytterligare ett väl valt exempel av författaren: “När Torgny berättar saker så får man ett slags bildspel i huvudet och man känner sig bekväm när man lyssnar på det, han försöker ibland psyka en, fast på ett positivt sätt.”

Skolklasser fick bland annat se hur en människa går ut ur ett rum och kommer in igen, något som kan beskrivas på varierande sätt:

“När du gick ut tog du 24 steg.”

“Han gick ut genom dörren, man kunde höra hans fotspår.”

“Han måste ha känt Barkans fotsvett när han gick in i rummet.”

“Koncentrationen var som en såvande björn på vintern.”

“Jag tänkte inte så mycket på lite sex.”

“Lång tystnad. Vad gör han? Hur långt kan 2 min vara? Tar det aldrig slut? Vad gör han? Säg något! Vad ska detta vara bra för? Men ge dig! Bara vi inte ska skriva någon jävla berättelse eller något sen.”

Boken är något så ovanligt som en bok med genuin svensk humor. Den platsar väl på den lilla hyllan i bokhandeln tillsammans med Tage Danielsson och Richard Fuchs. Läses inte från pärm till pärm utan förslagsvis kapitel för kapitel eller några elevcitat i taget, ungefär som aforismsamlingar.

En bok för skolfolk och alla som är intresserade av vad som rör sig i tonåringars huvuden.

Stefan Estby

Stefan Estby är svensklärare och författare.

Relaterat