Kusin K Spöken o spionerwebbNora & Torbjörn Flygt
Spår i sanden
Rabén & Sjögren 2014

Katarina Mazetti
Spöken och spioner
Alfabeta 2014

Eva Ibbotson
En hund och hans pojke
En bok för alla 2013

Ingelin Angerborn
Månfågel
Rabén & Sjögren 2012

Ingelin Atterborn
Hjärta av damm
Rabén & Sjögren 2014

Mårten Sandén
Ett hus utan speglar
Rabén & Sjögren 2012

Av sommarens nyheter bland Hcg–böcker är min favorit Spår i sanden. Författare till den är 13–åriga Nora Flygt och Noras pappa, Augustprisvinnaren Torbjörn Flygt.

Jag gillar att hamna i en riktig sommarlovsidyll vid strandbaden i Falsterbo tillsammans med fyra barn som badar och småbusar.

Jag gillar ändå mer att med stigande spänning läsa hur idyllen förvandlas till något ganska farligt – när världens allvar tränger sig in i bland dynerna och de vita stränderna. En härlig högläsningsbok är Spår i sanden
och här kommer fler boktips.

Katarina Mazetti är en språkkonstnär som fångar stämningar och dialoger på kornet. Spöken och spioner hör inte, som man skulle kunna tro, hemma i genren fantasy. Den är istället ett riktigt sommarlovsäventyr och den här mysterieboken passar som osten på mackan för bokslukare i elvaårsåldern. Fortsättningsböckerna heter Vikingar och vombater, Monster och mörker,  Skräckbåten och Svarta Damen.

Sviten handlar om fyra kusiner Karlsson som är med om  mysterier och äter god mat (recept längst bak i boken) på deras originella moster Fridas skärgårdsö.
När moster är bortrest händer det mystiska saker och Julia, lilla Humlan, George och Alex hamnar i lagom läskiga äventyr med konstiga ljud, människor som går över en sandstrand utan att lämna fotspår, svarta figurer, spöken, vampyrer, monster och Svarta Damen.
Eva Ibbotsons En hund och hans pojke är en bli–glad–bok som ibland gör mig tårögd. Men allt slutar gott och väl. För de snälla.
Att en mamma kan vara så rik och så hygienisk som Harrys mamma! Att en pojke kan älska en blandrashund så mycket som Harry älskar Pricken!

Harrys föräldrar hyr Pricken från ett “hundotek” för att äntligen få tyst på sin son som aldrig önskar sig en annan present än en hund. Deras hemliga avsikt är att efter två dagar lämna tillbaka Pricken. Men då känner de inte sin Harry. Och inte Pricken.
Härligt nog är det inte bara Pricken som flyr från Hundoteket och från att dö ute på gatan. Fem vovvar av olika raser drar tillsammans med Harry genom England på jakt efter goda trygga hussar och mattar. Det är helt hundigt oemotståndligt…

Eva Ibbotson (1925 – 2010) var en av barnboksvärldens mest älskade författare. Hon skrev en bok som liknade Harry Potter långt innan Harry Potter kom ut. Hon skrev både fantasy och reality. Favoritboken för många är nog Den stora spökräddningen.

Författaren Maria Gripe är saknad. Hon fick barn, ungdomar och vuxna att rysa och roas av sviter som Skuggserien eller av den sällsamma berättelsen om Agnes Cecilia. Realistiska historier – men med inslag av mystik, filosofi, romantik och mytologi. Ingelin Angerborn och Mårten Sandén är författare i Maria Gripas anda. Många tweenies slukar deras böcker.

Ingelin Angerborns Månfågel handlar om den moderslösa Vendela som känner sig ensam sedan bästisen har flyttat till London. För att bli glad igen skriver Vendela ett brev till en okänd “Du”. Hon lägger sitt ledsna brev till “Du” mellan två stora stenar i skogen. Och  – Vendela får svar. Men poststämpeln på det brevet är från år 1887.

Siffermagi verkar Ingelin Angerborn gilla. I hennes nya bok Hjärta av damm går Bella på höstlovet en teaterkurs. Bella tror inte det minsta på spöken. Men vem är det egentligen som sitter på stol 99 i teatersalen?

I Ett hus utan speglar av Mårten Sandén bjuds vi  på en tidsresa: Dåtid finns i nutid.
Nog tänker man både på Gripes Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia – en sällsam berättelse när man läser att man  måste våga möta livets mörka skugga för att kunna se ljuset. Men man tänker också på gamla läskiga spökhistorier, på sagorna om det mytiska landet Narnia och på Neil Gaimans berättelse om Coraline.

I denna spökbok bor tre familjer –  fyra vuxna och fem barn mellan fem och fjorton år –  i ett tjugovåningshus med vinklar och vrår. I oändliga rum som är som gjorda för kurragömmalek. Alla väntar på att den hundraåriga gammalfastern, skådespelerskan Henrietta, äntligen ska få dö.
Elvaåriga Thomasine, hon väntar på att äntligen få börja leva.
Det sker underliga mystiska saker medan släktingarna vakar, väntar, smyger och trakasserar varandra.
För var är husets alla speglar? Vad finns i garderoben där man kan resa i tiden? Och vem är den lilla flickan Hetty i sjömansklänningen?

Alldeles omöjligt är det att sluta att läsa Ett hus utan speglar innan man vet hur det går för Thomasine, hennes deprimerade pappa och de andra i spökhuset.

Ett storartat läs-äventyr är detta för människor över nio år (gärna äldre). Vemodigt är det. Mystiskt. Magiskt. Och ingen fortsättning är utlovad –  hjälp!

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat