”Involvera hemmet i läsningen”

Anna Brännström är en av pristagarna till Svenska Akademiens svensklärarpris 2022. Hon har deltagit i läsprojekt där även föräldrar engagerats och har skapat ett eget minibibliotek i sitt klassrum.

Hur känns det att få priset?
– Väldigt roligt och överraskande, jag känner mig hedrad!

Vad är just du duktig på i din lärarvardag?
– Struktur, planering och engagemang. Jag försöker ge varje barn uppmärksamhet och kärlek.

Varför blev du svensklärare? 
– Jag var arbetslös efter gymnasiet och blev tipsad av arbetsförmedlingen att det skulle bli lärarbrist i framtiden. Jag har alltid själv gillat ämnet svenska i skolan och ville jobba med yngre barn. Att bli lågstadielärare blev en bra kombo.

Vad är ditt favoritområde inom svenskämnet?
– Högläsning och textsamtalet, den fördjupande diskussionen som leder till att barnen utvecklas.

Om du får ge ett praktiskt tips till andra svensklärare, vilket skulle det vara?
– Läs varje dag, på olika sätt, för läsning föder läsning. Våga ge läxa i läsning och involvera hemmet eftersom ni har ett delat ansvar kring läsningen. Skapa ett eget minibibliotek med böcker av god kvalité som du själv gillar.

Hur får du elever att läsa?
– Jag tror att mitt eget intresse kring böcker och läsning smittar av sig till barnen. Under åren har jag samlat på mig en uppsättning riktigt bra barnböcker som jag har i klassrummet med tillhörande färdiga planeringar till. Vi har också engagerat föräldrarna genom olika läsprojekt.

Vad läser du med eleverna?
– Jag älskar att läsa Edvard Tulanes fantastiska resa av Kate Dicamillo i årskurs 3, det är en bok som innehåller många känslor som sorg, hopplöshet, glädje och kärlek. En annan bok jag gillar att läsa är Jagger, Jagger av Frida Nilsson där huvudpersonen är utsatt av mobbing och svek från vuxenvärlden. Den väcker starka känslor samtidigt som den är humoristisk. Jag gillar att läsa böcker för barnen som väcker tankar som vi tillsammans kan prata kring.

OM Anna Brännström
Jobbar på: Svensby skola, åk 1–3
Ort: Hortlax.
Ålder: 55 år.
Familj: Man, två egna söner, två bonusdöttrar och en hund.
Gillar att: Jobba i min trädgård samtidigt som jag lyssnar på ljudböcker.
Duktig på: Odla blommor och binda buketter.

Följande svensklärare får Svenska Akademiens svensklärarpris 2022 – här kan du läsa alla intervjuer!

Relaterat