Klimatrörelsen möter den svenska förorten

Som rubriken lyder kan man sammanfatta Mats Berggrens nya originella ungdomsroman Det är nu det gäller – en fristående fortsättning på Alsta-sviten efter Onsdag kväll strax före sju, Din syster måste dö och Den vita glöden

Den nya bokens första mening fångar mig direkt. ”När Nalin gick med klassen in i aulan för att höra på ett föredrag om klimatfrågan visste hon inte att hon snart skulle känna den första skakningen från något som skulle bli en jordbävning i hennes liv”.

Den ordentliga kurdiska 18-åringen Nalin med rötter i Kurdistan och hennes rappande killkompis Abdi från Somalia, som båda var 15 år i den första berättelsen om den fiktiva orten Alsta, är nu nästan vuxna. Också Ville, som Nalin älskade, skulle vara nästan vuxen nu, men det är han inte. Han lever inte, han knivskars till döds för tre år sedan. Abdis kompis Daniel har vistats på ungdomshem efter dråpet på Ville men han har nu fått börja på Alsta gymnasium. Att riskera att möta Daniel på skolgården skakar Nalin i hennes innersta, men hon är ändå beslutsamt lugn: ”Han skulle inte få sabba hennes liv”. 

Hon vill tänka på annat, på det som är viktigt.

Så när den litet äldre svennen Mattias från miljöorganisationen Ogräsen i skolans aula hade föreläst om det meningsfulla i att alla gör vad de kan för att rädda jorden, ville Nalin genast ta reda på vad hennes religion säger om klimatet och om miljöaktivism. Hon googlade fram en muslimsk miljötolkning som hon tyckte var glasklar: Jorden är Gud skapelse. Människan som har förstört miljön måste ändra sitt beteende!

Nalin, Abdi, Mattias. De tre har viktiga roller i denna berättelse om klimatkamp, vänskap, osäkerhet och ömhet.

Det är mer inre dramatik än yttre och en lugnare ton i Det är nu det gäller än i de tidigare Alsta-böckerna. Den här är den bästa. Jag läser Mats Berggrens nya lättlästa och fängslande berättelse i ett svep, jag kan bara inte sluta.  En bok som inbjuder till samtal!

Sedan Mats Berggren för åtta år sedan gav ut den första orten-boken i Alsta-serien (den bok som renderade författaren Svenska Deckarakademins pris) har han fått två suveräna efterföljare när det gäller skildringar av förorten.


Mats Berggren. Foto: Peder Lingden

Husbyprofilen och språkekvilibristen Melody Farshin har på senare år blivit älskad av kritiker och läsande ungdomar för sin sorgliga och hysteriskt roliga nutidstrilogi, den som inleddes med romanen Mizeria (BonnierCarlsen).

Och i 25-åriga Nora Khalils Augustprisnominerade ungdomsroman från 2022, Yani försöker Amir och hans kompisar i Alby leva och ha kul bortom en grym verklighet med dödsskjutningar. Men deras liv förändras bryskt när Amir får besked om att han ska utvisas till Irak. Ungdomarna protesterar, de har namninsamlingar och de skriver utan framgång brev till Migrationsverket. 

Augustprisjuryn skriver om Spoken word-poeten Nora Khalil att hon ”briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg.”

I den sista scenen i Mats Berggrens engagerande och tänkvärda  roman Det är nu det gäller håller Nalin tal utanför Folkets Hus i Alsta: ”Idag skolstrejkar flera miljoner unga i mer än tusen städer över hela världen. Nu är vi också med.”

Tonåringarna och hela publiken jublar, och jublar ändå mer – och rappar med – när Abdi kör sin låt:
Det är nu det händer!
Det är nu det gäller!

Lena Kjersén Edman

Relaterat