9789163878879webbUlf Stark och Stina Wirsén
Systern från havet
Bonnier Carlsen 2015

För sjuttio år sedan slutade andra världskriget. Under kriget kom ett nytt barn till vår familj – en finsk pojke med ängsliga blåa ögon. Johannes hette han och han lärde mig att säga “pikku matti”. Men annars var han tyst, lessen och hungrig.
72 000 barn skeppades från Finland till Sverige. Som Johannes. Som Sirkka i bilderboken Systern från havet.

I  allåldersbilderboken Systern från havet (Bonnier Carlsen) har Ulf Stark samarbetat med Stina Wirsén. Hennes stämningsfullt vemodiga akvareller flödar av känslor och färger – rött, blått, grått. Det röda är finska Sirkkas rosett. Det blåa är svenska Margaretas rosett. Grått är krigets färg.

Margareta hoppas och tror att det är en hund hon ska få när hon råkar höra pappa och mamma diskutera att hon som är ensambarn behöver någon att vara med. Men överraskningen är inte ett keldjur. Överraskningen är Sirkka. En flicka, lika liten som hon själv. Med en tyghund under armen kom Sirkka från öster med båt till Sverige tillsammans med andra allvarsögda barn.
När Margaretas mamma ger flickorna, som inte förstår varandras språk, varsin bulle – då kastar Margareta sin bulle i marken. Sirkka släpper sin i rännstenen. Ingen vill vara med den andra.

Men finska Sirkkas tyghund heter Toivo – ett namn som betyder “hopp”. Och på Stina Wirséns sista akvarell i Systern från havet står två töser, som snart ska skiljas åt, hand i hand. En tös med ett blått hårband, en tös med ett rött hårband.

Kriget är slut. Det är fred. Boken tillägnas alla barn och ungdomar som tvingas lämna sina familjer. 1945 och 2015.

Lena Kjersén Edman

Relaterat