Läskigt härlig läsning för modiga ungdomar

För ”Månvind & Hoff”, en tredelad serie för unga läsare, fick författaren Johan Rundberg förra året ta emot deckarpriset Crimetime Award. Han erhöll också år 2021 det ärofulla Augustpriset för trilogins första del, Nattkorpen.

Nattkorpen – liksom fortsättningarna Tjuvdrottningen och Dödsängeln – är verkligen deckare-för-unga-läsare i kanonklass! Berättelser som är på samma gång rafflande och berörande.

Det här är läskigt härlig läsning för de modiga barn och ungdomar över elva år (samt svensklärare) som gillar spänning, nerv och ett väl skildrat 1880-tal. Böcker är detta för alla de läsare/lyssnare som nästan blir saliga av en författare som är så rasande skicklig som Johan Rundberg i konsten att berätta! 

Som verkligen kan gestalta hur det känns för ett barnhusbarn att darrande frysa när veden är helt slut, som kan förmedla hur äckligt härsket flott luktar och som kan få läsaren att förstå hur illa hungern pinar en mager unge.

Romanen Nattkorpen inleds med att en skräckslagen ung man en natt lämnar in en nyfödd liten flicka till det barnhus där Mika bor. Att ett mord också har skett nyligen, det får läsaren tidigt veta.

Under den brutalkalla stockholmsvintern år 1880 söker därför den raggige, storvuxne och piprökande detektivkonstapeln Valdemar Hoff efter en fruktad mördare som kallas Nattkorpen och som lär gå lös – trots att Hoff ju väl vet att Nattkorpen redan är både dömd och död. Avrättad.

Kan den nye mördaren vara en ”härmare” – eller finns det andra förklaringar? I spanandet efter den efterlyste förövaren hamnar Hoff på Allmänna Barnhuset på Drottninggatan och blir där bekant med den smarta föräldralösa elvaåriga barnhusflickan Mika som på den skumma krogen Kapellet, där hon vissa kvällar jobbar med att hälla upp öl, får höra mycket skvaller från undre världen. Skvallret handlar dels om någon som kallas Den Svarta Ängeln, dels om den farlige Nattkorpen. Detta intresserar Hoff.

Han behöver Mikas hjälp i spaningsarbetet. För elvaåringen har en speciell talang för att lägga märke till detaljer och hon har en enastående förmåga att se sammanhang som andra missar  – så hon och Hoff tillsammans kommer att bli ett mycket udda spanarpar.

Ett spanarpar förblir de också i del 2, Tjuvdrottningen, där Mika måste sätta sitt eget liv på spel för att rädda de andra barnhusbarnen. Duon samarbetar med brottsfall också i del 3, Dödsängeln, (den allra bästa boken i serien!) där Mika och Valdemar ställs inför det största mordfallet i staden Stockholms historia.

Tre suveräna saker till vill jag nu avslöja när det gäller de här rafflande och välskrivna högläsningsböckerna som – trots alla kusligheter – också förmedlar hopp.

1. Om någon konstintresserad pedagog tycker sig känna igen de dramatiska omslagsbilderna till böckerna så beror det på att vi har sett den här konstnärens bilder tidigare. Från såväl Vargbröder som från böckerna om Harry Potter känner vi igen stämningen, färgerna och formerna: javisst, konstnären är den virtuose Alvaro Tapia.

2. Om någon som har läst de tre böckerna också vill lyssna på dem, är denna någon att gratulera. För inläsaren är en känd humorist med sinne för dramatik: Olof Wretling.

3. Trots att författaren Johan Rundberg på de sista sidorna i Dödsängeln verkligen markerade en tydlig avslutning på deckarberättelserna, kräver redan nu Sveriges lustläsande barn och ungdomar att få läsa mer om de bägge udda vännerna. Och författaren har lyssnat: Del 4 lär så småningom komma!

Johan Rundberg, författare. Foto: Ylva Sundgren

I sitt tacktal på Augustgalan funderade Johan Rundberg över om barn vågar läsa boken Nattkorpen – som är lika ruskig som den är lågmält humoristisk. Så här sade han:

– ”Det blev mycket blod, alkohol och våld. Jag tänkte ”vem ska läsa det här”, men det ordnade sig.”

Ja. Det ordnade sig.

Lena Kjersén Edman

Relaterat