John Green
Katherine-teorin
Bonnier Carlsen 2015
Få författare kan som John Green beskriva det jobbiga med att vara ung så att det blir uthärdligt – och till och med roligt. En crossover-roman av denne oerhört populäre amerikan kom härom året etta på tidningen TIME:s “top fiction”-lista.
Den gripande och intelligenta ungdomsromanen The Fault in our Stars (på svenska: Förr eller senare exploderar jag) utsågs till det årets bästa skönlitterära roman i USA, vuxen skönlitteratur inräknad.
John Green är flitigare som videobloggare och aktör på Youtube än som författare – han har bara skrivit en handfull romaner. Därför är det en stor händelse i ungdomsboksvärlden när hans åtta år gamla roman An Abundance of Katherines äntligen kommer på svenska år 2015. Och – fröjdens – det är den ordbegåvade Kristoffer Leandoer som makalöst skickligt har översatt alla bokens skämt, anagram och andra litterära njutningseffekter. Den svenska titeln är Katherine-teorin.
Colin Singelton är ett självupptaget och deprimerat sjuttonårigt underbarn (har ett IQ över 200) som vill bli ett geni men som mest liknar en nörd.
19 är ett primtal, en matematisk formel. Hela 19 gånger har Colin blivit dumpad av tjejer – och alla heter de Katherine. Katherine 10 ville att de bara skulle vara vänner. Katherine 13 dumpade honom via mejl. Colin var för smart och för korkad för hennes smak. Katherine 17 lämnade honom efter en vecka eftersom Colin var en typ emo-nörd och hon var ute efter en emo-core. K19 – detta hände alldeles nyss – krossade, efter att de hade varit ihop i 343 dagar, Colins hjärta.
Som nästan alla världslitteraturens olyckligt förälskade hjältar ger sig Colin iväg långt hemifrån. Den enda vännen, den icke-dogmatiske och rolige muslimen Hassan, blir hans kompanjon och de hamnar i Tennessee. Där finns en flicka som inte heter Katherine.
Colins Katherine-teori, som han hela tiden frenetiskt arbetar med, är en matematisk formel. Formeln ska förutsäga vilken av två personer i ett förhållande som riskerar att dumpas och när detta ska ske. (Den kände matematikern Daniel Biss har bistått John Green – och Colin Singleton – med romanens alla matematiska variabler.)
Men kan en så komplicerad ekvation som kärlek verkligen beskrivas med matematiska formler?
Lena Kjersén Edman
Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.