Christina Herrström
Tionde våningen
BonnierCarlsen 2018

Christina Herrströms Augustprisnominerade och filmade roman Tusen gånger starkare, som har sålts i 100 000 exemplar, känner nog alla svensklärare till. Det finns likheter med hennes Glappet och barnböckerna om Ebba och Didrik och 2018 års bok: Tionde våningen.

17-åriga Jorindes pappa bor inte tillsammans med sin dotter på tionde våningen i höghuset. Det gör inte heller Jorindes mamma. Hennes mamma har nyligen, upprymd, flyttat till en Facebook-kärlek i Florida. Och Jorindes pensionerade pappa, som då blev deprimerad, har flytt till sommarstugan på en ö. 

Nog har Jorinde, som går på gymnasiet, en bästa vän och nog har hon kompisar – man blir rätt populär som tonåring då man kan erbjuda kompisarna en hel föräldratom
lägenhet som festlokal. Ändå växer inuti henne hålet av ensamhet. För att skydda sina föräldrar (och sig själv) håller Jorinde upp en mask av att hon klarar att sköta sig själv. Hon vågar inte tänka. Inte känna. Jorinde försöker visa alla att hon är osårbar. Det är hon inte.

En ensamhetsberättelse är Tionde våningen. Men den rymmer också en av de finaste kärleksskildringar som jag har läst i böcker för unga och Young Adults. Emanuel heter han, pojken med det fina låga skattet. Men hur ska Jorinde, som har blivit så övergiven, våga älska? Mest av allt handlar Tionde våningen om Jorindes blytunga ansvar för sin pappa. Kan hon verkligen fira påsk med mamma i Florida om lessna pappa då blir helt ensam där på ön?

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat