Nu är det dags att nominera dina bästa kollegor till Svenska Akademiens Svensklärarpris. Priset hyllar lärare som ”genom sin gärning stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen”.
– Svensklärare är en viktig grupp, säger Tomas Riad, ledamot av Svenska Akademien.

Prisutdelning av Svensklärarpriset 2024 med pristagarna, Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och arbetsgruppen som utser pristagare.
Foto: Lisa Tallroth
Sedan 1987 har Svenska Akademien delat ut Svensklärarpriset som nu föräras fyra lärare som undervisar i svenska varje år, tre i sve och en i sva.
– Svenskämnet är jätteviktigt. Nu viktigare än någonsin. Och svensklärare är en viktig men ibland lite osynlig grupp, vars uppgift det är att lära ut svenska språket så att det blir tillräckligt bra, säger Tomas Riad, ledamot av Svenska Akademien.
Svensklärarpriset kan gå till verksamma svensklärare i alla årskurser och alla skolor över hela landet. Det består av 50 000 kronor till pristagaren och 30 000 kronor till den skolenhet där pristagaren verkar. Priset belönar lärare som arbetar med både litteraturen och språket på ett bra sätt.
– Läskrisen är inte en litteraturfråga utan en språklig förmåga. Om folk läser sämre så får de heller inte del av litteraturen. Vi vill uppmuntra de som har goda tankar och idéer i lärarledet, säger Tomas Riad.
Vilka som får priset avgörs av en arbetsgrupp bestående av en av Svenska Akademiens ledamöter och tre sakkunniga från Svensklärarföreningen.
– Det är framför allt lärares prestationer i klassrummet vi belönar och vi söker efter det som är lite utöver det vanliga, det lilla extra, säger Nils Larsson, ordförande i Svensklärarföreningen som sitter med i arbetsgruppen, och vill uppmana svensklärare att nominera sina kollegor och rektorer sina medarbetare:
– Det är viktigt att uppmärksamma goda insatser; det behövs så väl som en motvikt mot allt det negativa från skolans värld som media ofta tar upp. Dels är det viktigt att uppmärksamma goda insatser, dels är det ett sätt att sprida hopp och inspiration till resten av landets svensklärare. Det är viktigt att påpeka att ingen lärare gör dessa insatser utan att själv ha fått inspiration och kunskap från lärare och kollegor tidigare, och därför kan detta pris leda till att den snöbollen rullar vidare och sprider positiva tankar till fler.
Ifjol gick priset till svensklärarna Linda Wikström, Språkslussen i Piteå, Regina Falk, Kvibilleskolan i Halmstad, Karin Herlitz, Nacka gymnasium, och Emelie Ström, Ekebyhov Anpassad grundskola.
– Jag är överväldigad. Det känns förstås jätteroligt att få pris för någon man jobbar med varje dag och brinner så för, sa Regina Falk på prisutdelningen i Svenska Akademiens monter på Bokmässan i september.
Nominera dina kollegor och förebilder här (observera att du inte ska vidtala dem i förväg):