”Svensklärare ska inte rådda bibliotek”

Cilla Dalén, bibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta, har fått Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon är författare till bland annat flera lättlästa biografier och bloggar om biblioteksarbetet på Vad gör de i biblioteket?

Stort grattis till priset! Varför tror du att just du fick det?
– Jag tror det handlar om ett grundläggande biblioteksarbete på skolor med goda förutsättningar och bra medieanslag. Inte om att jag är någon stjärna. Det finns dessvärre mängder av skolbibliotekarier som inte har förutsättningar att göra ett bra jobb. Jag har också varit en synlig person som har bloggat om mitt arbete i många år. Jag är aktiv i sociala medier, och tillsammans med Lena Moser administrerar jag den stora facebookgruppen för skolbibliotekarier och stafettkontot Skolbibliotekarierna på Instagram.

Det har pågått utredningar och diskussioner om skolbibliotek. Vad tycker ni skolbibliotekarier om det?
– Just nu finns det en enorm frustration och ilska bland oss. Vi var ju så glada åt Fridolins utredning och hoppas att det kan finnas politiska krafter som vill agera. Att det behövs skolbibliotek har folk påpekat i hundra år! Nu kom utredningen med konkreta förslag och genomtänkt förslag, men de kommer ändå inte fram till något beslut. 

Hur påverkar frågan svensklärare, tror du?
– Finns det inte någon skolbibiotekarie på skolan är det ju ofta svenskläraren som får jobba med frågorna. Jag unnar verkligen svensklärare att få koncentrera sig på sin undervisning och inte behöva rådda ett bibliotek vid sidan om! De behöver skolbibliotekarier som kan sköta biblioteket och till exempel ha bokprat för elever.

Det kommer larmrapporter om ungas läsning – hur bekymrad är du? 
– Det allra sista är nog att läsandet har ökat igen bland ungdomar – med hjälp av Tiktok. När jag började jobba 2009 på en F-9-skola i Tensta kom eleverna in på biblioteket på rasterna och tittade lite i böcker och tidningar. Nu har konkurrensen om ungdomarnas uppmärksamhet ökat mycket. Jag behöver vara mycket mer offensiv för att få dem att se tidningar och böcker, eftersom de oftast bara plockar fram mobilen. 

Vad är ditt bästa knep för att få unga att läsa?
– Jag jobbar rätt mycket med klassiska biblioteksgrejer – högläsning och bokprat. Det tror jag är det viktigaste.  Jag vill förstås också lära dem att bli kompetenta biblioteksanvändare. En viktig grej är att involvera eleverna på olika sätt. De tipsar mig om vad jag ska köpa in, och deras läsning måste få synas i biblioteket t ex genom att de gör utställningar. Det tar tid, men är oerhört givande. 

Du har just kommit ut med boken ”Världens bästa böcker – Läsglädje med ALMA” . Varför skrev du om just ALMA?
– På min förra skola, Hjulsta grundskola, arbetade vi varje år med ett stort ALMA-projekt. Det var väldigt fint! Det är ju ett fantastiskt pris som vi delar ut för barn- och ungdomsböcker i hela världen. Priset har en stor pedagogisk potential. Själva litteraturen är fantastisk och att prata om de läsfrämjande organisationer som fått priset är givande på så många sätt. Och det kan också bli en genväg till värdegrundsarbetet. 

Vad är din förhoppning med boken?
– Jag vill inspirera andra att plocka in ALMA i undervisningen. Väldigt många skolor uppmärksammar Nobelpriset, och ALMA är minst lika viktigt. Det passar att jobba med i alla åldrar från förskoleklass till gymnasiet.

Har du fler tips till svensklärare?
– Kanske att vara nyfiken och öppen. Att våga ta in saker som är nya i undervisningen. Att ta sig an de där lite knepiga böckerna också – eleverna lyckas ju om vi är med dem. Sedan tycker jag att vi inte heller får glömma vidden av texter, som facklitteraturen. Men, där vill man förstås även få med lärare i andra ämnen.

Vad läser du själv gärna?
– Bilderböcker med mitt barnbarn! Annars lite allt möjligt. Tycker rätt mycket om “gott berättande” i en bok. Äldre böcker kan vara ganska bra på det. Och så gillar jag många bra barn- och ungdomsböcker som jag läser i jobbet.

Tipsa gärna om några favoriterböcker av ALMA-pristagare!

  • En fantastisk bilderbok för alla åldrar är Det röda trädet av Shaun Tan, den handlar om sorg och har bilder som man måste fundera över länge.
  • Jag har läst Boken om allting av Guus Kuijer både med sexor och med nior. Den är lite klurig, och handlar om en religiös pappa som förtrycker sin familj. Eleverna har också tyckt mycket om den!
  • Och så allt av Jacqueline Woodson … Närmar du dig mjukt är en ungdomsroman med Romeo och Julia-tema. Så fin!

Enikö Arnell-Szurkos

OM Cilla Dalén
Aktuell: Som mottagare till Svenska Akademins bibliotekspris och med nya boken “Världens bästa böcker – Läsglädje med Alma”
Bor: I Vällingby
Familj: Utflugen
Tycker om att: Sjunga i kör, vara ute, tex på sommarstället på Österlen.


Cilla Dalén är tidigare mottagare av Greta Renborgs pris 2018 och Ingvar Lundbergspriset 2020.

Relaterat