”Valet av svenska var inte givet”

Svenskläraren presenterar de fyra pristagarna av Svenska Akademiens svensklärarpris 2021 här på webben, och med längre artiklar i nästa nummer av tidningen. Näst på tur att svara på frågor är Annika Brogren, Sannarpsgymnasiet, Halmstad.

1. Hur känns det att få priset?
– Väldigt roligt. Jag känner mig enormt glad och hedrad.

2. Vad är just du duktig på?
– Svårt att säga. Jag försöker vara entusiasmerande och vill att eleverna ska känna det. Ibland är dock verkligheten sådan att det som behövs är en strängare sida. Jag tror att jag är ganska bra på struktur.

4. Varför blev du svensklärare?
– Det vågar jag nästan inte tala om. Från början var nämligen valet av svenska inte givet – det var historia som var mitt hjärteämne, och så behövde jag ett ämne till. Jag har alltid älskat att läsa, så svenskan blev mitt inte helt självklara andraval. Efter några år i yrket upplevde jag en svängning och idag är det definitivt i svenskämnet och litteraturen som mitt hjärta finns.

5. Vad är ditt favoritområde inom svenskämnet?
– Skönlitteratur, utan tvekan.

3. Vilka förutsättningar krävs för att kunna vara en bra lärare?
– Jag skulle säga att för den enskilde läraren krävs ett genuint intresse för ämnena och en glädje i att arbeta med unga människor. Men sedan gäller det i allra högsta grad även yttre förutsättningar som bland annat berör tid till arbetet, klasstorlekar och möjlighet till fortbildning. Här kan vi väl säga att jag inte är helt nöjd med den utveckling som har skett.

OM ANNIKA BROGREN
Skola: Sannarpsgymnasiet
Ort: Halmstad
Ålder: 45 år
Familj: Man och tre barn.
Favoritbok att diskutera med elever: ”Onåd” av J.M. Coetzee, ”Ett dockhem” av Henrik Ibsen eller Edith Södergrans lyrik
Duktig på: Göra små trädgårdsbuketter.

Intervju med Anna Bergqvist, prisvinnare som redan presenterats, kan du läsa här.

Mer om Anna Brogren och de andra tre pristagarna, samt deras bästa tips till svensklärare, kan du läsa i nästa nummer av tidningen Svenskläraren. Får att få den i brevlådan behöver du vara medlem i Svensklärarföreningen. Det kan du bli direkt genom att klicka här.