
Fula tjejer
Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Olsson
Gilla böcker
En stark nolla
Sara Lövenstam
Gilla böcker
Får jag bjuda på Girl Power!
Varsågod: Fula tjejer.
Får jag också bjuda på Boy Power?
Varsågod: En stark nolla.
Och de här bägge böckerna, de vassaste och rappaste av 2020 års svenska ungdomsböcker, handlar – förstås höll jag på att skriva – inte bara om unga människors innersta känslor och behov och ungdomarnas längtan efter makt, vänskap och kärlek…. de handlar också om sociala medier. Förstås.
I ungdomsboken Fula tjejer av den suveräna författartrion Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson blir tre tjejer i samma klass på en högstadieskola uthängda och hånade på ett Fula tjejer-konto på Instagram. Några killar tycker att tjejerna borde tåla “ett skämt” men tjejerna har fått nog! De tre, som sinsemellan är mycket olika, bestämmer sig för att de ska inte tiga och inte finna sig. Den skyldige ska ställas till svars och kampen för att gripa förövaren ska de inte föra en och en. Utan: tillsammans! De tre författarna ger fina nyanserade porträtt av de tre tonårsflickorna och läsare bjuds på humor och allvar och en god dos fräsch feminism.
Fula tjejer kommer att följas av ”Jobbiga tjejer” och ”Svaga tjejer”. Till glädje för många!
I En stark nolla av Sara Lövestam är det istället jagberättaren – den förälskade högstadiekillen Texas – som skapar ett instagramkonto för att göra en etiskt mycket tveksam handling. Hur ska en tanig och rätt oansenlig kille som han annars få kontakt med sin drömkille? Drömkillen för Texas är den populäre – och straighte – klasskamraten André. Han vars leende har ”som en glipa i mungipan”.
Texas gör en dåraktig handling. Han fejkar en profil på Instagram genom att sno en kvinnlig profilbild från en okänd tjej som han har hittat på internet. Texas döper sitt alter ego till Amy efter Amy Winehouse.
Berättelsen, som är en lekmed identiteter, kommer att ta inte bara en utan flera fantastiska och oväntade vändningar. Allt är så ljuvligt äkta i denna bok. Skolskildringen. Ungdomarnas språkbruk. Ungdomarnas coola attityd.
Men också vissa av ”Amys” och Andrés chat-samtal på nätet = innerliga samtal då två fjortonåriga killar öppnar sig för varandra bortom statusjakt och yta.
Inget i En stark nolla är sant. Men det mesta i boken är sannolikt.
Sara Lövestam, denna flitiga författare, är en känd språkexpert. Jag utnämner henne också till psykologisk expert. För ordens och känslornas skull:
Missa inte En stark nolla!
Lena Kjersén Edman