turidwebbElisabeth Östnäs
Sagan Om Turid: Kungadottern
Berghs 2015

Det vi kan om vikingatiden har vi mest lärt oss via kusliga berättelser. För vår nordiska vikingatid var – hu! – en grym tid. Trägudars land av Jan Fridegård. Första delen i Sven Wernströms marxistiska svit Trälarna. Eller kanske Mats Wahls våldsamma ungdomsroman Hat. Sådana böcker har många historielystna ungdomar läst och de har ryst och kanske också sett inre bilder av skepp, strider, valkyrior, hästar, svärd, disablot och trälar.

Nu längtar jag och andra vikinganördar efter att läsa Resan till Ribe och Stavbärerskan som blir del två och tre i  Elisabeth Östnäs trilogi – efter den spännande och detaljrika första delen som heter Sagan Om Turid: Kungadottern (Berghs).

Enda dottern till den gamle vikingakungen Ulv är (när vi lär känna henne) den nioåriga Turid. Men den höga titeln ger flickan ingen glädje. Hennes en gång så förmögne far har förlorat alla sina plundrade skatter och därmed också all makt i byn.

Kungen vill att Turid ska gifta sig snarast med den pojke som hon varit trolovad med sedan treårsåldern och av sin stränga styvmor – som hon hatar –uppfostras Turid till att bli den nya völvan. Turids riktiga mor, som dog när Turid föddes, var same och av henne har dottern fått nåjdförmågor i arv.

Men Turids egna drömmar handlar inte om att vare sig spå och offra till gudarna eller att vara nåjd. Nej, hon vill lära sig läsa, skriva runor och de romerska bokstäverna och hon vill resa ut i världen på vikingafärd. Minst av allt vill hon bli bortgift och föda söner.

Med sin nya hustru har  kungen också sonen Njord  som är svag och klen. Den tuffare Turid vill skydda sin bror när män i båtar med röda segel, röda som blod, invaderar byn för att slåss, tända eld och plundra byn på guld, kvinnor och barn. Just så dramatiskt inleds Sagan Om Turid. Kungadottern och berättelsen är sedan fängslande rakt igenom.

En liten varning dock. Trots att Turid ser barnslig ut på omslagsillustrationen är den här tidsrealistiskt grymma berättelsen INTE en bok för de mellanstadiebarn som läser om vikingatiden  (men gärna för deras lärare). Trilogin om Turid är istället magnifik historisk Young Adult. Med feministisk touch!

Lena Kjersén Edman

Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, lektor i litteraturvetenskap, läsfrämjare och kritiker.

Relaterat